Простото и сложното изречение ще се изучават в по-горен клас

Простото и сложното изречение ще се изучават в по-горен клас

Обсъжда се олекотяване на учебната програма по български език и литература, така че децата да учат за просто и сложно изречение в прогимназиалния етап на образование, вместо в началния, обяви в сряда зам.-министърът по образованието Милена Дамянова.

“За новите учебни програми по български език и литература научната общност доста се е раздвоила и разтроила“, посочи тя. “Изключително трудно е да постигнем консенсус, защото искаме да "разтоварим" учебните програми, за да имат учителите повече възможности за практически занимания, но и всеки литературен кръг държи един или друг автор да влезе с едно, с две или дори с три произведения.“, обясни Дамянова.

“Учениците в начален етап не могат да осъзнаят все още същината на простото и сложното изречение и за мен лично няма логика да въвеждаме такава сложна терминология и такъв сложен синтаксис в началните класове, за да може да се обясни пунктуацията“, коментира Дамянова.

Тя допълни, че пунктуацията може да се обясни с практически задачи на учениците от началните класове.

"И сега програмите по български език в началния етап на образование са доста натоварени с терминология и могат да бъдат разтоварени в тази посока. Затова се обсъжда простото и сложното изречение да отидат в прогимназиалния етап - да се качат в пети и в шести клас, за да могат учениците да осъзнаят техния смисъл. Това, че запетая се пише пред "че" и пред "защото", учениците ще могат да го научат чрез практическите задачи и ще могат да го прилагат“, каза Дамянова.

По думите ѝ сега всички тестове и изпити от външното оценяване показват, че учениците продължават да не знаят къде точно се поставят запетаите, както и как се формулира сложното изречение.

“Новите учебни програми ще бъдат утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование, който след Нова година очакваме да влезе за второ четене в парламента“, коментира още Дамянова.

“Гилдията много отдавна чака този закон и ако искаме той да влезе от следващата учебна година, както е заложено, образователната система трябва да има време да се адаптира към него“, коментира тя.

“Заложили сме и четиримесечен срок за изработване на стандартите към закона за училищното образование. От този закон зависят новите учебни програми, след които ще последват и новите учебници, за които толкова много се говори“, коментира още Дамянова.

Дамянова съобщи още, че с новия закон се предвижда до десети клас да се изучава гражданско образование като част от останалите предмети, а в ХІ и ХІІ клас то ще бъде отделен и задължителен предмет. В рамките на този предмет ще се изучава работата на българските и европейските институции, правата на децата и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България