Простреляни и убити при антитерористична акция в Македония

Хиляди полицаи блокираха с военна техника Куманово и цял ден водиха престрелки с група заподозрени

Снимка: ЕПА

Македонската полиция проведе мащабна операция срещу предполагаема терористична група в покрайнините на Куманово, където през 2001 г. имаше кървави сражения с албански партизани, предават световните агенции в събота.

По непотвърдена информация по време на акцията са били простреляни около 20-има полицаи, а има и няколко убити цивилни граждани, но все още липсват официални данни за броя на жертвите и ранените.

Операцията продължи през целия ден в събота, като още от 4.00 часа сутринта хиляди спецполицаи и тежка военна техника блокираха целия град. До вечерта в събота ехтеше стрелба и по улицата "летяха" линейки.

Екшънът приключи след 20.00 часа, когато на силите на реда се предадоха и последните 27 терористи, съобщи македонският сайт "Вести". По думите на зам.-министъра на вътрешните работи Иво Котевски полицейската акция е била планирана, като е имало специален щаб, който я е ръководел. Той уточни, че спецчастите са се натъкнали на "яростна съпротива от терористите, които ги нападнаха с автомати, бомби и снайпери", а на атаката е отговорено "изключително внимателно и адекватно".

"Информацията, до която стигнахме показва, че групата е влязла в Македония от една съседна държава и чрез свои поддръжници се е установила, подготвяйки се за бъдещи терористични нападения", заяви Котевски, без да уточни коя е съседната държава, цитиран от агенция "Макфакс".

Зам.-министърът допълни, че става дума за група от около 50-70 души, които са се установили в няколко къщи в кумановската махала "Дива населба". По думите му групата е планирала да извърши терористични атаки срещу казарма, както и сграда на полицията и съда.

Междувременно "Макфакс" съобщи, че Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението над полицаите. Сепаратистката организация, известна като Македонската АОК през 2001 г. се бореше за отцепване на северозападната част на страната и присъединяване към Косово.

"В продължаващата борба за свобода и национално достойнство, силите за освобождение на народната армия в ранните часове на 9 май 2015 г., нападнаха македонската полиция, която с дни извършва терор срещу цивилното население", се казва в съобщение на АНО, чиято автентичност обаче все още не е потвърдена.

Президентът на Македония Георге Иванов прекрати посещението си в Москва, съобщиха от неговия кабинет, предаде македонското електронно издание Репортер. Иванов беше в руската столица по повод честването на 70-та годишнина от победата над фашизма. 

Очаква се македонският президент да насрочи и заседание на Съвета за национална сигурност, като вече е информирал за ситуацията генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, руския президент Владимир Путин, както и чешкия държавен глава Милош Земан, с които се е срещнал в Москва.

Служители на антитерористичната група на МВР на Сърбия бяха пратени на границата с Македония. Вътрешният министър Небойша Стефанович е посетил и базата на Жандармерията в Ристовац, Южна Сърбия, а в граничния пояс са изпратени и допълнително полицаи. БТА съобщава, че сръбски туристи, които се завръщат в страната си от уикенда в Гърция, ще заобиколят Македония, минавайки през България.

Албания и Косово осъдиха полицейската операция в Македония, определяйки я като опит за насилие. Те призоваха страните да се въздържат от насилие и да намерят начин за мирно разрешаване на конфликта.

Сблъсъците през 2001 г. в Куманово бяха прекратени след посредничеството на западни дипломати за споразумение, съгласно което албанците получиха повече права и представителство в държавните органи. Прилагането на споразумението обаче е бавно и напрежението често избухва, допълва Ройтерс.

Агенцията припомня още, че миналата седмица около 40 въоръжени мъже, говорещи албански, са взели за заложници четирима гранични полицаи на пункт с Косово и след няколко часа са изчезнали.

Кървавата антитерористична операция стана факт три дни, след като масови антиправителствени протести постепенно обхванаха западната ни съседка. Повод за избухването им стана огласен от опозицията аудио запис, на който се чуват разговори между министъра на вътрешните работи Гордана Янкулоска и премиера Никола Груевски, които се опитват да прикрият убийството на Мартин Нешковски през 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?