Просветният министър е против задължителното изучаване на религия в училище

Тодор Танев. Сн.БГНЕС

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против религията да стане задължителен учебен предмет, след като се срещна в четвъртък с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил.

Той посочи, че в момента познания по религия се получават от няколко учебни предмета, както и като свободно избираема или задължително избираема подготовка и с автономията, която се дава на училищата с новия училищен закон, ще има възможност да се добавят и някои нови неща.

Танев допълни,, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания.

"Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето", каза министър Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че "религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва". Танев допълни, че българската
духовност се е крепила на религията.

"Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждането на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия", каза след срещата Ловчанският митрополит Гавриил.

"Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават - като "Етика", например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?