Просветният министър е против задължителното изучаване на религия в училище

Тодор Танев. Сн.БГНЕС

Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че е против религията да стане задължителен учебен предмет, след като се срещна в четвъртък с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил.

Той посочи, че в момента познания по религия се получават от няколко учебни предмета, както и като свободно избираема или задължително избираема подготовка и с автономията, която се дава на училищата с новия училищен закон, ще има възможност да се добавят и някои нови неща.

Танев допълни,, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания.

"Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето", каза министър Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че "религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва". Танев допълни, че българската
духовност се е крепила на религията.

"Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждането на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия", каза след срещата Ловчанският митрополит Гавриил.

"Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават - като "Етика", например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил.

Споделяне

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?