Просветният министър е "за" гражданско образование от I до XII клас

Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви в понеделник, че трябва да има гражданско образование от първия до последния клас в училище. Той коментира, че такава е практиката в страните, където са наясно, че децата са "първо граждани и след това всичко друго в професията".

В законопроекта за предучилищното и училищното образование се предвижда гражданското образование да се изучава като свободно избираем или задължително избираем предмет

Попитан дали ще поиска той да стане задължителен предмет и евентуално тогава да има матура по него, министър Танев каза, че този въпрос подлежи на следващ дебат.

"Много е рано в момента да говорим за матура по гражданско образование, тъй като сега в българското училище няма такъв предмет, а той се изучава в часовете по история, свят и личност и по други предмети", коментира Танев. Според него обаче гражданското образование заслужава да е отделен предмет.

На въпрос за сметка на кой учебен предмет трябва да бъде въведено гражданското образование, защото учениците са много натоварени, министър Танев каза, че "децата трябва да бъдат разтоварени не заради гражданското образование, а по принцип трябва да бъдат разтоварени, а на гражданското образование трябва да му се намери място".

"Учениците трябва "да знаят себе си", да знаят правата на другите и националната си идентичност, за да станат граждани", посочи Танев.

"Не мога никога да се съглася, че гражданското образование за ученици от първи до дванайсти клас конфликтува с другите предмети и че ще ги натовари още повече", коментира Танев.

По думите му гражданското образование трябва да включва теми за изборите, партиите, икономиката, банките, брака и семейството и др.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?