Просветният министър на внезапна проверка в Четвърто помощно училище

Министърът на образованието Румяна Коларова и шефът на ведомствената инспекция Лазар Додев са направили изненадваща проверка в Четвърто помощно училище в София, където избухна скандал с подозирано от родителите на 13-годишна ученичка с аутизъм сексуално посегателство над нея,
 
Министърът се запознала на място с условията на работа в училището и с дежурните представители на персонала. Тя посетила специализираните кабинети по кинезитерапия, арттерапия, сензорния кабинет и игротеката, както и заниманията, извършвани в момента в класните стаи. Представена ѝ била и производствената практика, която се извършва от най-големите ученици в училището, съобщиха от пресцентъра на просветното ведомство в четвъртък.

Коларова разкритикувала директорката на училището Венета Бочева Ал-Шериф за констатираните многобройни нередности при проверката на министерството след сигнала за пострадалата Анна-Мария. Венета Бочева, която в четвъртък се върна на работа след като излезе в болничен след развихрилия се скандал, трябва да даде своите писмени обяснения  пред дисциплинарната комисия на МОН в съответствие със законовите срокове. На шефката на училището бе наложена санкция и от Агенция за закрила на детето.

Ал-Шериф обаче заяви, че не е получавала констативен протокол нито от Министерството на образованието, нито от Държавната агенция за закрила на детето, предаде БНР. Тя отхвърли твърденията, че децата в помощното училище се обучават в незащитена среда и са оставяни без надзор на педагогическия персонал.

Директорката се въздържа от коментар по случая с Анна-Мария, тъй като все още текат следствени действия. След като бъдат налице всички доклади, училището ще излезе с официално становище, заяви тя. По думите ѝ фактите не съвпадат с обвиненията и училището работи по правила и средата е защитена за децата.

Представители на персонала пък заявили на министър Коларова, че се чувстват подложени на неправомерен натиск и дори вече четирима служители на училището заявили, че искат да го напуснат.

Междувременно родителите на Анна-Мария я заведоха на преглед в болница "Пирогов" по изискване на разследващите органи. Заради заболяването му детето е било прегледано под пълна упойка от екип гинеколози на Спешния център в присъствието на дознател и лекуващите го лекари. Целта е да се изготви медицинско изследване, което да установи дали е имало сексуално посегателство над момичето, заради което прокуратурата образува следствие.

Споделяне

Още от България