Просветният министър не очаква да се стигне до учителска стачка

Мисля, че ще постигнем консенсус и няма да се наложи да има стачни действия от страна на синдикатите и учителите, заяви във вторник във Варна образователният министър Анелия Клисарова по повод заплахите на синдикатите от последните дни. От КТ “Подкрепа“ излязоха преди дни с писмо до премиера Пламен Орешарски, в което поискаха извинение за прословутата му реплика от учителската стачка през 2007 година “да разтурим седенката“ и поставиха редица финансови, трудови и организационни искания.

Клисарова каза, че се е запознала с писмото, исканията са обсъждани със синдиката на учителите и те не са нереални. “По осем точки имаме абсолютен консенсус и не мисля, че ще се стигне до стачка, защото действаме заедно в една посока“, каза Клисарова.

Сред исканията на синдикатите са актуализиране на бюджета на министерството с 10 млн. лева, които да се насочат към дофинансиране на малките училища, които не успяха да увеличат работните заплати, заделяне на 5% от БВП за образование за следващата година, преминаване на учителите към втора категория труд, намаляване броя на учениците в паралелка, преминаване към финансиране според вида и потребностите на всяко учебно заведение, премахване на зависимостта между делегираните бюджети и учителските заплати.

“Всички искаме да има това осемпроцентово увеличение на заплатите, това ще се случи“, посочи Клисарова и допълни, че ще се оптимизират делегираните бюджети и няма да се плаща само според броя ученици.

“Когато даден ученик, даден клас или училище показват определени резултати и са повишили успеха си, това вече е едно повишение на знанието и умението на учениците и ще доведе до по-висок коефициент при разпределение на средствата“, обясни Клисарова.

Тя каза още че ще бъдат защитени тези паралелки, които нямат 18 деца, но са важни за икономиката и за развитието на даден регион.

“Непрекъснато ще се стремим да повишаваме квалификацията и да оптимизираме учебния процес“, каза още тя.

Споделяне

Още от България