Просветният министър обеща ново класиране на всички научни проекти

Неправилно отхвърлените ще получат финансиране, а нечестно спечелилите ще връщат пари

Николай Милошев, сн. БГНЕС

Всички проекти от последната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" трябва да минат през повторна проверка, обяви новият образователен министър Николай Милошев.

Той обясни, че класираните проекти, които бъдат одобрени и при втората проверка, ще продължат да се изпълняват. Тези, които са били отхвърлени, но при второто оценяване се окажат класирани, ще бъдат финансирани допълнително от министерството. "А тези, които отпаднат при второто класиране, ще търсим начин да възстановим средствата, като съм готов да стигнем и до състояние да предадем на съдебните органи документацията", заяви Милошев.

"Това е начинът, по който, струва ми се, ще се върнем в реалността и никой няма да може да обвини изпълнителния съвет на фонда, че решенията са непрозрачни", каза новият просветен министър. Той съобщи, че вече е разговарял по този въпрос с изпълнителния съвет на фонда. По думите му обаче първо трябва да се направят някои корекции в правилника за работата на фонда, за да не се допускат нарушения като вече оповестените. Милошев коментира, че "правилникът, образно казано, е като сито".

Предшественикът на Милошев Стефан Воденичаров вече касира част от скандалната конкурсна сесия, в която бяха открити множество нарушения и бяха финансирани спорни проекти на близки до ръководството на фонда хора. Това стана и причината за отстраняването на Сергей Игнатов като образователен министър, тъй като той до последно твърдеше, че нарушения няма и защитаваше ръководството на фонда.

Сред неоснователно финансираните проекти на последната сесия се оказа и проект на доскоро ръководения от Милошев Институт по геофизика, геодезия и география БАН. Тази констатация фигурира в доклада от проверката на Инспектората на Министерския съвет.

 

Проектът е бил одобрен чрез нерегламентираното назначаване на суперрецензент, който е поставил значително по-висока оценка от тази на предишните двама. От първите двама рецензенти проектът е получил съответно 59 точки и 66 точки. Въпреки, че разликата между двете оценки не е повече от 10 точки, е назначен трети – суперрецензент, който го оценява с 84 точки. Така проектът, който първоначално е получил под минималния брой точки, е класиран. Проектът е с ръководител проф. Иван Георгиев, темата е "Мониторинг и информационна система за съвременни движения на земната кора и сеизмичната опасност чрез националните GNSS, сеизмична и акселерометрична мрежи” и е на стойност 200 000 лева.

 

В интервю за в "24 часа" Милошев обясни, че "негов колега от института е декларирал, че ако се прецени, ще върне парите". "Бях им казал, че не трябва да харчат парите, защото може да се наложи да ги върнат. При анулиране трябва институтът първи да ги върне, за да покажем на всички, че така се прави", посочи той.

До края на седмицата новият образователен министър ще се срещне с ректорите, за да обсъдят предложенията за увеличение на студентските такси. Няколко университета вече заявиха намерение за повишение на таксите от учебната 2013/2014 година. Сред тях беше Софийският университет "Св. Климент Охридски", чието ръководство обаче се отказа да вдига таксите след като студентите излязоха на протест.

"Много ми се иска, ако може, през тази година да остане положението с таксите от миналата година, но трябва да се консултирам с ректорите дали това е възможно", коментира Милошев.
Попитан възможно ли е замразяване на таксите в университетите, образователният министър отговори: "Дано да е възможно, не смея да се наемам окончателно с това решение, преди да съм се срещнал с всички ректори и преди да сме обсъдили възможностите".

Попитан има ли идея за "орязване" на план-приема - на броя на първокурсниците, които ще се приемат в университетите, тъй като в последните години имаше специалности, в които оставаха свободни места, проф. Милошев отговори на журналистите, че прекалено рано му задават този въпрос, след като стана министър, но добави, че ще има решение и по него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?