Просветният министър обяви курс към учене на една смяна

Просветният министър обяви курс към учене на една смяна

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви принципен курс към преминаване на едносменен режим на учене. При представянето на 624 млн. лв. еврофинансиране за ремонти на училищата по оперативната програма "Региони в растеж" той посочи, че в момента в страната има 298 училища, в които се учи на две смени.

" Няма съмнение, че ние трябва да следваме политиката за преминаване към едносменен режим. Той има редица предимства", каза Вълчев.

Според него в по-дълъг период от време това е достижима, макар и амбициозна, цел, за постигането на която трябва да се правят постоянно крачки и ежегодно да се намалява броя на училищата, които са на двусменен режим.

"Ако през последните години ние говорихме за недостиг на места в детските градини и строеж на детски сгради, то през следващите години по-голяма част от инвестициите в материална база в системата на образованието ще бъдат насочени към изграждане на училища“, каза Вълчев.

Той и регионалният министър Николай Нанков представиха възможностите за подобряване на регионалната образователна инфраструктура. С предвидените по оперативната програма 624 млр. лв. ще бъдат ремонтирани 416 учебни заведения, в които учат 255 хиляди ученика. От тези сгради 144 професионални гимназии ще бъдат основно реконструирани.

Предвидените пари са с 30% повече, отколкото в предишния програмен период.

"Едно от изискванията е да бъде цялостно подобрена образователната среда, тоест не да се оправи само покривът, или отоплителната инсталация, или дограмата. Голяма част от мерките са насочени към енергийна ефективност – в саниране на сградите, подмяна на дограма, полагане на подпокривна изолация, подмяна на отделните инсталации, вътрешни ремонти", обясни Красимир Вълчев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?