Просветният министър побърза да се зарече: История ще се учи до края на гимназията

"История на България, български език и география трябва да се учат до края на учебния процес, защото с тях е свързана нашата национална гордост и националното ни самосъзнание", увери в сряда просветният министър Анелия Клисарова.

Изявлението се тя направи по повод на насрочения за вечерта протест пред Министерството на образованието и науката (МОН) срещу проекти за учебни програми, публикувани на сайта на министерството, които предлагат съдържанието по история и другите общообразователни предмети да се "сбие" в първите години от гимназията, а в 11-и и 12-и клас да се учат само профилирани дисциплини.

От просветното министерство обясниха, че програмите са част от разработката на проектозакона за средното образование от времето на кабинета "Борисов" и датират от 2011 и 2012 г. Образователното министерство при правителството на ГЕРБ успя да излезе с проект на закон точно преди да подаде оставка през 2013 г., но така и по него не се стигна до консенсус.

Така многогодишният ангажимент за написването на закон за училищното образование бе прехвърлен на поредното правителство и поредната група експерти, които, според докладите на министър Клисарова, "усилено работят" и го "обсъждат".

Освен програмите по история, на сайта на МОН са качени и примерни разработки за разпределението на часовете по български език, география, математика и информационни технологии, също от времето на ГЕРБ.

"За тези учебни програми са работили психолози, учители, професори, академици и са изхарчени пари. Ако не ги покажа, ще има обвинения, че не съм прозрачна, а когато ги покажа, съм прекалено прозрачна и започват жалби и протести", коментира Клисарова и допълни, че сега "поне се знае, че цялото общество няма да приеме в 11-и и 12-и клас да не се изучава история, български език и география на България".

По предварителна информация обаче, протестът за 18.30 ч. в сряда все още не е отменен.

Клисарова обаче заяви, че новото предложение за Закон за средното образование "следва структура и логика, при които не могат да останат старите проекти за програми".

Споделяне

Още от България