Просветният министър се обяви за ограничени мандати на училищните директори

Снимка: БГНЕС

За въвеждането на ограничен брой мандати на директорите на училища се обяви министърът на образованието Анелия Клисарова, която съобщи, че тази идея е залегнала в проектозакона за училищното образование. Очаква се проектодокументът, след известни корекции, да бъде внесен в парламента до края на годината. В момента няма ограничения колко дълго един директор може да заема поста.

“Подкрепям идеята да има мандатност за директорите на образователни институции“, заяви Клисарова и допълни, че на всеки 4-5 години директорите следва да бъдат атестирани, както в момента е с учителите. При оценяването на работата им трябва да взимат участие не само експерти от Регионалните инспекторати и общината, но и училищните настоятелства.

Клисарова се срещна в петък с шефове на училища и детски градини, с които обсъдиха бъдещия закон за средното образование.

След 15-ти септември той ще бъде предоставен на всички директори и учители. "Целта е да се запознаете с него и да дадете конкретни предложения, които да се вземат предвид. Амбицията ни е до края на годината да го внесем в комисията по образование към Народното събрание", каза Клисарова.

Тя припомни, че през новата учебна година в целодневната организация на учебния процес ще бъдат включени и учениците от IV клас и се предвижда поетапното обхващане на децата до VIII клас.

По отношение на професионалното образование Клисарова заяви, че държавата може да определи защитени професии, необходими за развитието на икономиката. Идеята е младежите да бъдат насърчавани да учат непривлекателни професии, които обаче са важни за икономиката, като им се отпускат стипендии например.

Изборът на защитените професии трябвало да стане чрез определяне на критерии, които предварително да се обсъдят. ”Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион и бъдещите планове за развитие и инвестиции”, заяви Клисарова.

Споделяне

Още от България