Часове, след като защити "прочистването" на учебната програма по литература

Просветният министър се "поправи" и обяви, че класиците няма да се пипат

Проектът е бил подписан от зам.-служебен министър, която обяви, че не се отказва от него

Министър Анелия Клисарова. Сн. БГНЕС

Пълна метаморфоза претърпя позицията на новия просветен министър Анелия Клисарова по проект на образователното министерство за промяна в класическите произведения, които се изучават в средните училища по български език и литература. Само за 24 часа от защитник на проекта министър Клисарова се превърна в негов строг критик и нищо повече, тя заплаши да се разправи с авторите му по строг, но справедлив начин.

След като във фокуса на медиите попадна проектът, според който ред произведения, например на Христо Ботев и Никова Вапцаров ще отпаднат от учебната програма, а други ще бъдат подменени, какъвто е случаят с Димитър Димов, в четвъртък министър Клисарова защити проекта, като обяви, че "не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове".

Ефектът от "посегателството" върху българските класици бе подействал и в социалните мрежи и форумите се надигна вълна на възмущение, без проектът за промените да е ясен, нито да са чути мотивите на експертите, които са работили по него. Чуха се и спекулации, че вносител на проекта е зам.-просветният министър Муккадес Налбант и разсъжденията в тази посока поеха по познатия път, свързан с етническата принадлежност на зам.-министър Налбант.

В четвъртък министър Клисарова застана и зад заместничката си Налбант, като обяви, че проектът е работен при предишното правителство и е в контекста на периодичното осъвременяване на съдържанието на учебните програми.

За 24 часа министър Клисарова "прогледна" и видя колко "политически" вреден е проектът

В петък министър Клисарова извести поразителната промяна на позицията си, вероятно настъпила след нечие сериозно мъмрене, и след като бе защитила принципно проекта, тя обяви: "Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици".

След което отбеляза, цитирано от пресслужбата на Министерството на образованието и науката, "че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН".

В съобщението се казва още, че "министър Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта. Тя комантира, цитирана от служителите си, писали съобщението: "Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения."

А само предния ден тя казва: и броени часове тя казва, че трябва да се намали учебният материал, защото "не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота".

След което в съобщението се казва, че министър Клисарова е разпоредила проверка, "която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него".

"След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая", завършва съобщението за безпрецедентната промяна на позиция на един министър.

Бившият зам.-министър Мариана Банчева: Заставам зад проекта, аз го подписах

Заместник-министърът на образованието в правителството на Бойко Борисов Милена Дамянова заяви, че знае за този проект, който е стартирал през 2011 г. и към момента е в изключително суров вид. Тя каза, че работата по него е била на експертно равнище, няма никакво политическо влияние над него и единствената цел е била да се коригира учебната програма в посока повишаване грамотността на българските ученици.

По-късно пред Дарик зам.-министърът на образованието в служебното правителство Мариана Банчева каза, че тя е подписала проекта и изработката му струва около 2 млн. лева.

Банчева обясни, че не съжалява за решението си да подпише документа и каза, че програмите са били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието.

Тя посочи, че учениците не могат да изучават всички произведения, на всички автори. Мариана Банчева заяви още, че не трябва да се уволняват учителите и експертите.

"По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", заяви Банчева.

Тя добави, че не подкрепя решението на министър Анелия Клисарова да уволни учителите и експертите, предложили отпадането на творбите: "Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи".

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?