Просветният министър защити наказания студент от УНСС

Просветният министър защити наказания студент от УНСС

Министърът на образованието Красимир Вълчев определи като неуместно решението на ръководството на УНСС да накаже с предупреждение за изключване студента Кезим Медев, който разкри, че професор от висшето училище пише тройки и четворки на празни изпитни листове.

“Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност.  В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът в понеделник пред Нова телевизия.

“Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа”, каза Вълчев.

Той припомни, че в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането на университетите и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост с качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда.

Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите университети, днес над – 75%”.

“След 1990 година мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?