Протест и среща на евролидерите блокират София

Протест и среща на евролидерите блокират София

Трафикът в София в следващите два дни ще е затруднен заради две от основните събития в календара на българското европредседателство - неформална вечеря на европейските лидери и среща на върха ЕС - Западни балкани. Допълнителен проблем в придвижването ще създава и протест на транспортни фирми на 17 май. От Столичната община и полицията предупредиха, че придвижването ще е трудно и бавно, дори и с градския транспорт и призоваха хората да не ползват колите си и да са търпеливи.

Затруднения в трафика ще има в центъра, но и в придвижването от и в източните квартали на града.

Отделно местата за паркиране в центъра ще бъдат намалени, тъй като няма да може да се паркира около хотелите, в които ще отседнат европейските лидери и техните делегации. На тези места ще има засилена охрана, но това няма да пречи на преминаването на пешеходците. Търговските обекти и заведенията в хотелите ще бъдат затворени за външни лица.

Среща на върха

Още в сряда движението от летището към хотелите в центъра на София ще бъде затруднено заради преминаването на делегациите на лидерите на ЕС. Очаква се те да пристигнат в София в малък интервал от време, а всяка делегация трябва да бъде ескортирана поотделно. За преминаването на кортежите движението по маршрута им ще бъде временно спирано.

На 17 май за движение ще бъде затворен и бул. "Витоша" в отсечката между булевардите "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков", когато в НДК ще е срещата между ЕС и Западните Балкани.

Престоят и паркирането ще са забранени в двата дни около Народното събрание, храма "Ал. Невски", основните хотели в София, както и около Националния исторически музей заради близостта му с резиденция "Бояна".

Около хотел "Маринела" паркирането и престоят са забранени още от днес.

Повечето забрани ще важат за времето от 8 часа на 16 май до 20 часа на 17 май.

На 16 май от 8 сутринта до 23 часа ще бъдат забранени престоят и паркирането в улиците около "София тех парк", където ще е официалната вечеря на европейските лидери. Там, както и около хотелите, в които ще са делегациите, движението на коли ще бъде спирано по преценка на полицията.

Протест с камиони

Протест на транспортни фирми ще направи трудно преминаването по булевардите "Цариградско шосе", "Ситняково", "Драган Цанков", "Ботевградско шосе" и ул. "Шипченски проход" в четвъртък. Превозвачите ще изразят недоволството си срещу предлаганите правила за работа на транспортните фирми в ЕС.

Като част от протеста си те ще докарат камиони и автобуси в столицата. Те ще бъдат спрени в дясната лента на бул. "Цариградско шосе" в посока центъра за времето от 10 до 17 часа в сряда. От 7-и до 4-и километър на този основен булевард в София ще бъдат паркирани камиони, а от 4-и километър до бул. "Яворов" - автобуси. Очаква се затруднения в трафика да има сутринта, когато транспортните средства ще се придвижват към "Цариградско шосе", както и след 17 часа, когато ще тръгнат да се изнасят.

Най-натоварени ще са кръговото кръстовище на 4-и км, откъдето част от камионите ще минат, за да поемат по бул. "Цариградско шосе" в посока магистрала "Тракия", а другите ще насочат към кв. "Слатина", за да стигнат до другия изход на града - през бул. "Ботевградско шосе".

Автобусите ще се изнасят по бул. "Ситняково", което ще натовари трафика по него. От там и те ще минат по "Ботевградско шосе".

Очакват се задръствания и по алтернативните маршрути - бул. "Драган Цанков" и ул. "Шипченски проход".

Протестът ще затрудни не само придвижването с кола из града, но и с автобуси и тролеи. Зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев обясни, че имало план за наваксване на изоставанията, но такива не са изключени.

Така най-бързата алтернатива остава метрото, което вероятно ще бъде препълнено от допълнителните пътници.

 

Споделяне

Още от България