Протест иска оставката и на Кошлуков

Протест иска оставката и на Кошлуков

Журналисти, общественици и духовници поискаха оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Те публикуваха отворено писмо, в което остро критикуват шефа на обществената телевизия.

За четвъртък вече е обявен и протест пред БНТ, който е под надслов "След Росенец да си върнем и БНТ от Доган. Оставка на Кошлуков".

Повод за писмото са внесените в петък промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), които увеличаваха мандата на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години.

"Внасянето на промените точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложат за по-спокойни дни и то след публично обсъждане", настояваха подписалите отвореното писмо.

Във вторник сутринта текстовете бяха изтеглени от депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов.

Темата с увеличаването на продължителността на мандатите обаче се повдига периодично, а в момента работна група към Министерството на културата подготвя промени в ЗРТ и е възможно тези текстове да намерят място именно в него.

Писмото е подписано от дългогодишни кадри на БНТ, сред които са водещият на "Вяра и общество" Горан Благоев, Камен Алипиев, който след дълги години работа в БНТ бе освободен заради внезапно изникнала пречка с липса на нужното образование, бившият председател на СЕМ Мария Стоянова, която внезапно бе уволнена като кореспонреднт на БНТ, бившият генерален директор Уляна Пръмова, бившият водещ на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов, чийто договор не бе подновен. То е подкрепено от общественици, духовници и хора на изкуството. В него се отправят и сериозни критики към начина, по който Кошлуков ръководи обществената телевизия.

"За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост. Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝ са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената ѝ функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков", пишат те.

Според подписалите и подкрепилите писмото, които са над 55 човека, Кошлуков е със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. "Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност", се посочва в отвореното писмо.

Журналистите, обществениците и културните дейци се обръщат директно и към Кошлуков и го призовават да си подаде оставката: "Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Нашата професионална журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към призивите за Вашата оставка, които български граждани/зрители отправят пред сградата на БНТ. Такива призиви не са звучали на "Сан Стефано" № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те зачестиха. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия с 60 годишна история?"

Преди ден и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ.

Mediapool публикува отвореното писмо без редакторска намеса:

Уважаеми зрители, скъпи приятели!

Когато хиляди от Вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на ценности като справедливост, равенство пред закона и свобода на словото, в Народното събрание внезапно се депозира проект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния директор на БНТ (чл. 66, ал. 1); които увеличават мандата му от три на пет години (чл. 66 ал. 2); създават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на изречения в чл. 29, ал. 1 и 2). Внасянето им точно в този момент създава натрапчивото усещане, че отново нещо се върши набързо и на тъмно – за сметка на обществените медии и техните зрители и слушатели. Ето защо настояваме обсъждането и гласуването на промените в ЗРТ да се отложат за по-спокойни дни и то след публично обсъждане.

Недоумяваме и питаме кому е нужно и наложително ли е да се правят такива спорни изменения точно сега? Необходими ли са, за да се гарантира плурализмът на гледните точки в обществения доставчик на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната информираност на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът СЕМ по-независим?

В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост.

Обръщаме се и към нашите колеги в БНТ – спомнете си, как през 2013 г. телевизията беше аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝ са остракирани. Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената ѝ функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков.

Уважаеми колеги, не се страхувайте да издигнете глас в защита на истината. Няма как да служим на обществения интерес, ако робуваме на страха, цензурата или автоцензурата.
Г-н Кошлуков,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не проблемът за удължаване на Вашия управленски мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-бързо БНТ ще се възстанови като обществена медия и ще върне доверието на своите многобройни зрители. Нашата професионална журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към призивите за Вашата оставка, които български граждани/зрители отправят пред сградата на БНТ. Такива призиви не са звучали на "Сан Стефано" № 29 от тридесет години насам, но откакто Вие бяхте поставен на ръководни длъжности в БНТ – най-напред като програмен, а след това като генерален директор – те зачестиха. Смятате ли, че по този начин се гради и укрепва престижът на една обществена медия със 60 годишна история?

Тази наша позиция не е израз на реваншизъм. Просто не веднъж се сблъскахме с Вашите т.нар. управленски методи, г-н Кошлуков.

Призоваваме за широка обществена подкрепа на всички, които милеят за БНТ.

Мария Стоянова, председател на СЕМ (2016-2017), дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия и Западна Европа
д-р Горан Благоев, автор, водещ и изпълнителен продуцент на предаването "Вяра и общество", водещ на предаването "История.БГ", с 28 годишен стаж в БНТ
Роберт Ковачев, главен продуцент на Вътрешни продукции в БНТ до 2018, автор на предаването "Референдум", с 26 годишен стаж в БНТ
Боряна Пунчева, режисьор, с над 30 годишен стаж в БНТ
Камен Алипиев, спортен коментатор и изпълнителен продуцент в БНТ, с 32 годишен стаж в БНТ
Бойко Станкушев, публицист в БНТ до 2015 г., директор на Антикорупционен фонд
Уляна Пръмова, дългогодишен журналист и директор на БНТ (2004-2010)
Марио Гаврилов, икономически журналист, водещ на предаването "Бизнес.БГ" до март 2020 г., с 22 години стаж в БНТ
Камелия Дончева, ръководител направление Програмно осигуряване до април 2020 г., с 20 годишен стаж в БНТ
Искра Ангелова, автор, сценарист и водещ на предаването "Нощни птици" до 2019 г.
Милена Гетова, режисьор-документалист, режисьор на предаването "Нощни птици"
Веселин Апостолов, отговорен оператор на предаването "Нощни птици"
Олег Иванов, оператор в предаването "Нощни птици" и в други предавания на БНТ
Ралица Филипова, дългогодишен журналист и редактор в Детска редакция на БНТ
Емил Димитров, дългогодишен режисьор на "Туризъм БГ" по БНТ

Подкрепяме отвореното писмо:

Теодор Ушев, аниматор
проф. Лозан Митев
Тивериополски епископ Тихон
Захари Карабашлиев, писател
Александрина Пендачанска, оперна певица
Явор Гърдев, режисьор
доц. Дилян Николчев, православен богослов
Евгени Дайнов, политолог
Асен Аврамов, композитор
архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир
Веселин Калановски, актьор, член на СОС
Лилия-София Попганчева, психолог
Ивайло Рогозинов, актьор
Найо Тицин, независим продуцент, бивш журналист в БНТ
д-р Камен Данов, гастроентеролог, член на Епархийския съвет на Софийска митрополия
д-р Валентин Янев
Дарина Такова, оперна певица
Стефан Иванов, поет
Петко Славов, вокал и китарист в предаването "Нощни птици" по БНТ
Вяра Пантелеева, певица в предаването "Нощни птици" по БНТ
Стефан Куцаров, оператор в предаването "Нощни птици" и в други предавания на БНТ
Мартичка Божилова, продуцент
Борис Мисирков, оператор
Георги Богданов, оператор
Калин Терзийски, писател
Васил Георгиев – Кръпката, музикант
Борислав Йоцов, музикален директор на Нов симфоничен оркестър
Диана Андреева – Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата
Виктор Лилов, издател
Милена Кънева, режисьор
Диана Иванова, журналист DW
Светлана Дамянова, журналист, СФФ
Весела Чернева, директор на ECFR за България
Венцислав Благоев, тромпетист, джаз музикант
Веселин Веселинов – Еко, джаз басист
Антон Карабашев, актьор
Чавдар Цолов, архитект
Левена Лазарова, главен редактор и основател на "Момичетата от града"
Снежина Здравкова, преводач
Васил Георгиев, писател
Костадин Бонев, режисьор
Проф. Миглена Николчина, преподавател в СУ 

Споделяне

Още по темата

Още от България