Протест край Созопол брани легендарната скала "Германката" от застрояване

Започва застрояването на "Германката". Сн. Петко Горанов, Фейсбук

Десетки недоволни рибари, местни хора и природозащитницисе събраха в неделя сутринта на култовата скала "Германката"край Созопол, за да протестират заради предстоящото строителство там. В началото на седмицата се появи ограда, която блокира достъпа по суша до скалите и морския бряг. В последната незастроена местност в района предстои да бъдат вдигнати две големи вили с басейн на обща площ 2108 квадратни метра.

Собственик на парцела и възложител на строежа е фирма "Херсонес" ЕООД, представлявана от столичния ресторантьор Петър Димитров. Съгласно издадената през 2017 г. виза за градежа, плътността на застрояване е 20%, височина – 6.4 метра, кинт 0.4.

"Нямат право да строят на 100 метра от морето. Това значи, че в закона има вратички", коментира Мишел Димитров, който бе дошъл на протеста.

Събралите се хора започнаха събирането на подписка, която ще бъде изпратена до кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Вълчо Чолаков.

Недоволните питат извършена ли е първична регулация с обозначаване подходите за свободен достъп на граждани до държавните имоти и ако да, дали тази информация е публично достъпна и предвижда ли се строителни действия за тази цел.

Местността е уникална, тъй като от "Германката" се открива невероятна гледка към морето и скалните фиорди. Твърди се, че скалата е кръстена така след като през 1950-те години млада германка застанала там да се любува на пейзажа и била отнесена от огромна вълна.

Хората настояват държавата, ако не може да спре строежа, поне да гарантира свободния достъп до скалите.

Теренът е частен и правото на градеж до два етажа височина (тъй като е в защитена местност "Колокита") в него е гарантирано, а недоволството е само против неосигуряването на достъп до фиордите на брега, уточни Петко Горанов, организатор на протеста и автор на заявлението.

"Смятам, че е допусната грешка при разглеждането на плана за застрояване щом не е предвиден фактът, че през скалите не може да се премине", каза Маргарита Димитрова.

Инвеститорът твърди, че всички документи са изрядни, а загражденията са временни, тъй като текат археологически проучвания. От община Созопол до момента мълчат.

Предвиденият за застрояване парцел не попада в зони по Закона за опазване на околната среда, поради което няма нужда от задължителна екооценка и оценка на въздействието върху околната среда, се казва в решението на РИОСВ-Бургас от март т.г.

Областта "Буджака" обаче, където се намира Германката, попада в границата на защитена територия, както и местността "Колокита", чийто план за управление не забранява строителните дейности.

Ето защо РИОСВ е поставя няколко условия за вилите на Димитров - да не се изграждат подпорни стени по-високи от 60 метра, да не се допуска увреждане на скалите, намиращи се на границата на "строителната площадка" и "да не се изграждат стълбища или други подобни съоръжения до скалните образувания и Черно море".

Имотът попада и в границите на защитена зона за опазване на дивите птици "Бакърлъка" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. И тук екоинспекцията постановява, че "реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо режима на защитената зона".

Споделяне

Още по темата

Още от България