Протест на 11 села срещу кариера за варовик блокира подбалканския път

Жителите се опасяват от екокатстрофа, властта ги успокоява, че всичко е в норми

"Искаме гора, не пустиня!", "Една кариера стига!", "Въздух и здраве с пари не се купуват" – с такива плакати жители от 11 села в Старозагорско протестираха срещу изграждането на кариера за варовик.

Те блокираха подбалканския път София – Бургас по обед, за да бъдат чути от институциите.

Недоволните искат мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и нова оценка на въздействието върху околната среда.

Преди 4 години, след протести на жители от региона, проектът за кариера в местността "Кереч Търла" беше временно спрян, припомни кметът на Едрево Динко Делев.

Бъдещата кариерата за добив на варовик и доломити се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. Притесненията на хората са, че тя ще доведе до екологична катастрофа в Средна Сърнена гора. Причината в резултат на добива билото ще бъде снето с над 100 метра, ще бъде изсечена близо 800 декара гора, в която има елени, диви свине,сърни и други животни, в близост е и вододайната зона на две села. Това ще доведе до замърсяване на въздуха и водата и изчезването на редица животински видове, аргументира се кметът на Едрево Динко Делев. Бъдещата кариера е в близост до селото.

Освен това протестиращите твърдят, че само на 2 километра от планираната нова кариера има друга, a по закон в землището на едно населено място не може да има две кариери, предаде БГНЕС. Другата кариера се намира до близкото село Братя Кунчеви. Кметът на селото Георги Георгиев заяви, че заради взривовете там има напукани къщи и прах при промяната на вятъра.

Община Стара Загора е дала становище за несъгласие за разработка на находище "Кереч Търла", заради непоправимите щети върху околната среда и населените места, заяви Делян Иванов, секретар на община Стара Загора.

Според областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която е била на протеста, трябва да се намери разумно решение на проблема. "Изключително се надявам, че държавата ще намери правилното решение и наистина се надявам, че след всичко, което се опитваме да правим, ще успеем да намерим разрешение, така че хората да не се притесняват и действително да нямат и основание да се притесняват", каза Микова.

Концесионер на находището за 25 години е пловдивското дружество "АС Стоунс" ООД. То е собственост на Сабатин Ибрям и двамата му синове Орхан и Октай и на Атанас Събраков и сина му Стефан, показва справка в Търговския регистър. Според предварителното съобщение за предоставянето на концесията те ще инвестират 2.2 млн. лв. в находището. Към момента няма официална информация от компанията им за плановете за разработването на кариерата.

От РИОСВ – Стара Загора, уверяват, че районът не попада в защитени зони и не се предполага дейността на бъдещата кариера да застраши животинския и растителен свят. Според оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) дълбочината на добива на инертни материали ще бъде около 60 метра и ще се простира на площ от около 800 декара.

Протестиращите отбелязват, че в писмен документ Министерството на околната среда и водите, което има отношение по разрешаването на концесията, въобще не са отразили наличието на работещата кариерата в село Братя Кунчеви. Посочват, че съгласно закона в едно землище не може да има две кариери.

След протеста от Министерството на енергетиката съобщиха, че зам.-министърът Жечо Станков и екипи на ведомството, РИОСВ Стара Загора и Басейнова дирекция ще се срещнат с недоволните в 16 часа в село Братя Кунчеви.

 

Споделяне

Още от България