Протест на млади лекари: "Д-р не означава държавен роб", "Не ни гонете!"

Протестиращите питат министъра кога той ще си върне заплатата, МЗ им обеща нови корекции в промените за специализациите

С плакати "Д-р не означава държавен роб", "Стига псевдо-демокрация", "Не ни гонете!" и "Министър Ананиев, вие кога ще си върнете заплатата?" студенти по медицина и специализанти излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването в четвъртък. Бъдещите лекари са против предложените на 1 октомври от МЗ поправки в правилата за специализация, които трябваше да отговорят именно на техните критики срещу действащия от края на юли ред.

По думите им обаче предложенията им не са намерили отражение в предлаганите промени и те не разсейват на най-съществените им притеснения.

А именно, че са лишени от избор дали да специализират с държавна субсидия или не и че са принудени да връщат заплатите си за целия срок на специализация, ако откажат да работят в посочени от МЗ лечебни заведения.

Според протестиращите задържането на младите лекари да работят в България трябва да става с насърчителни мерки, а не принудително с разпределения и връщане на заплати.

Действащият от края на юли тази година ред за специализация на младите лекари предвижда специализантите на държавна издръжка след придобиването на специалност да избират между одобрени от МЗ лечебни заведения, в които да работят за срок от три години. А ако не изпълнят задължението си – да връщат субсидията, която МЗ дава на болниците за техните заплати.

Т.е. - да си връщат заплатите за времето на специализацията. След недоволството на младите лекари, които заплашиха да оспорят този ред в съда, те започнаха разговори за промяната му с БЛС и МЗ. В крайна сметка МЗ предложи промени, които предвиждат специализантите държавна поръчка след края на специализацията да остават да работят три години в базата за обучение или на друго място по избор от списък с болници, определени от МЗ.

“Най-важното, което искахме беше да имаме избор дали да специализираме със субсидия от държавата или не, което е редно – все пак сме демократична страна. Такъв избор обаче не съществува и в новия ред, откъдето идват всички последващи проблеми“, коментира пред Mediapool Александра Вълчева, която е един от организаторите на протеста и е лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение в централната реанимация на “Пирогов“.

Младите лекари настояват с новите промени да се дадат гаранции, че болниците ще обявяват места за специализанти, които на са държавна поръчка. Те искат местата за собствени нужди на болниците, които са бази за обучение, да се финансират от лечебните заведения. “Т.е. ако “Пирогов“ има нужда от трима специализанти по анестезиология, но може да обучи 15, да обяви три места за собствените си нужди за своя сметка и със собствено финансиране, а останалите 12 души, които може да вземе и обучи, но не му трябват като кадри, да бъдат субсидирани от МЗ“, коментира Вълчева.

Според нея сега болниците не обявяват места извън държавната поръчка: “Има колеги, които в момента зачисляват по сега действаща наредба от 23 юли, защото нямат избор. От МЗ ни казаха, че административно имаме възможност да не записваме специализация държавна поръчка, но до момента с мен са се свързали 30-40 човека, които казаха, че такива места, които не са субсидирани от държавата, няма“.

Освен това протестиращите искат ясно разписан ред за конкурсите за специализанти, с който да се елиминира шуробаджанащината, а не проформа критерии. Те са против и предложението ако не вземат изпита си за специализация да също да връщат заплатите си, тъй като по думите им тези изпити и сега са пропити от корупция, а след въвеждането на такова условие корупцията ще стане поголовна.

Представители на протестиращите бяха приети в министерството, за да бъдат изслушани. Протестиращите студенти и специализанти се надяват, че все пак предложенията им ще бъдат отразени по време на общественото обсъждане на наредбата.

По-късно след срещата от здравното министерство казаха, че по редица от поставените от студентите медици и специализанти въпроси МЗ има сходни позиции. От ведомството увериха, че срокът за обществено обсъждане на спорната наредба ще бъде удължен. "В рамките на общественото обсъждане всички заинтересовани страни могат да изпращат своите предложения и становища, които ще бъдат разгледани в Министерството на здравеопазването", увериха оттам.

Министър Ананиев и протестиращите се договориха да проведат следваща среща в началото на ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

Протестът на студентите медици и специализантите беше подкрепен и от представители на протестиращите от март медицински сестри и фелдшери. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?