Протест на пътни строители заради забавени плащания от държавата

Сн.БГНЕС

Около 200 пътни строители от шуменската фирма "Автомагистрали-Черно море” протестираха пред областната администрация в Шумен заради забавени плащания от страна на държавата по изграждането на част от магистрала "Хемус".

 

Въпреки че управляващите не спират да твърдят, че редовно се разплащат с изпълнителите, протестиращите твърдят, че са без заплати вече трети месец.

 

От агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пък заявиха, че не са превеждани пари на шуменската фирма, защото тя не е поискала плащания. От ръководството на компанията не бяха открити за коментар.

 

Дълг от 12.7 млн. лв.

От началото на годината досега "Автомагистрали Черно море" не е получила нито лев за свършената работа по изграждането на пътен възел "Белокопитово", който е част от магистрала "Хемус". Общата сума, която АПИ дължи на шуменската фирма възлиза на около 12.7 млн. лв., твърдят протестиращите.

 

Протестиращите работници гласуваха декларация, с която настояват за бързо изплащане на средствата. Ако това не се случи, те се заканиха да блокират пътища и институции в региона.

 

Документът беше връчен на областния управител на Шумен Венцислав Венков, който разговаря с протестиращите. Той заяви, че е разговарял с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева сутринта. Тя го уверила, че се прави всичко възможно на едно от следващите заседания на правителството, средствата да бъдат отпуснати.

 

Пътната агенция: Фирмата не си иска парите

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че е изпратила писмо до "Автомагистрали Черно море" с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи по участъка от магистрала "Хемус".

До момента в АПИ не са постъпвали сертификати от строителя на обекта, отчитащи изпълнените строителни дейности през тази година, се казва в съобщението на пътната агенция.

Общо платената досега сума на "Автомагистрали Черно море" - аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, са над 12 млн. лв. за обекта Шумен - Белокопитово от магистрала "Хемус", твърдят от АПИ.

Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка.

След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, се казва в съобщението на АПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?