Протест на превозвачи ще блокира митница "Пловдив"

Митница Пловдив

Международни превозвачи излизат на протест в понеделник – 20 юни, и заплашват да блокират митница "Пловдив" заради това, че от няколко години няма свободен достъп на товарните автомобили до сградата на митницата. Шофьорите на камионите са принудени да минават през частен имот, където им събират по 31 лв. всеки път, когато трябва да отидат на митницата.

За проблема нееднократно е била уведомявана агенция "Митници", провеждани са били и неколкократни срещи с ръководството на агенцията, но въпреки това нищо не се предприема.

От Съюза на международните превозвачи, които застават зад протеста, припомнят, че в доклад от 2012 г. Европейската комисия е отправила препоръки да бъде преустановено събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението.

Все още обаче моторните превозни средства, подлежащи на митнически контрол, нямат осигурен пряк и свободен достъп до входовете на митницата. Това е в разрез с разпоредбите на Конституцията, която в чл. 18, ал. 6 гарантира управлението и стопанисването на държавните имоти в интерес на гражданите и обществото, посочват от съюза.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?