Протест на студенти от медицински колежи

Студенти от 9 медицински колежи в страната протестират в понеделник срещу невъзможността да се дипломират като бакалаври. Протест имаше както в столицата, така и във Варна и Плевен.

Учещите в тези колежи рехабилитатори, медицински и клинични лаборанти, социални работници, зъботехници, помощник-фармацевти и санитарни инспектори се дипломират с образователна степен "специалист", а само акушерките и медицинските сестри, обучавани в същите колежи, излизат със степен "бакалавър".

За да бъдат бакалаври, тези студенти трябва да продължат да се обучават още 2,5 години в медицински университет. Това означава вместо сегашните 3000 часа да бъдат обучавани 4600 часа.

Студентите се възмущават, че с диплома “специалист” не могат да работят  почти нищо, освен това тази диплома не се признава в Европа.

По обед протестиращите връчиха декларация на председателя на комисията по образование в парламента Лютви Местан, който определи исканията като основателни. Европа не познава такова животно като “специалист по”, необходимо е да се обсъдят промени в законите за висшето образование и здравеопазването, каза Местан.  По думите му вече има изготвен проект, който ще удовлетвори исканията на студентите.

Протестиращите студенти бяха приети и от здравния министър Радослав Гайдарски. От Министерството на здравеопазването (МЗ) заявиха за Mediapool, че специалистите по здравни грижи могат да се дипломират като бакалаври, ако се направи промяна в Закона за висшето образование. Това зависи от образователното, а не от здравното министерство, уточниха от МЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България