Протест на студенти в подкрепа на Морси в Кайро бе разпръснат със сълзотворен газ

Египетската полиция използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в подкрепа на Мохамед Морси студенти, съобщиха източници от службите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Студентите, тръгнали от университета "Ал Азхар" в Кайро, едно от най-престижните висши ислямски учебни заведения в света, блокираха основна пътна артерия в близост до сградата на университета, но бяха прогонени от изстреляните гранати със сълзотворен и едри сачми. Няма данни за жертви.

За демонстрантите в подкрепа на Морси, убивани и арестувани на улицата, университетите се превърнаха от началото на академичната година преди месец, в последен бастион на тяхното движение, което с мъка се опитва да привлече подкрепа.

Повече от 1000 поддръжници на Морси бяха убити от полицията и армията от 14 август насам и над 2000 представители на "Мюсюлманските братя", движението на сваления от власт от военните президент ислямист, бяха арестувани, включително и основните лидери на организацията.

Морси, все така държан на пазено в тайна място, се очаква да бъде съден след 4 ноември за смъртта на протестиращи хора по време на шествията пред президентския дворец през декември 2012 година.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?