Протест на учени и клиширани политически декларации за Деня на будителите

Каракачанов удостои като будители Росен Петров и Божидар Димитров

Протест на учени и клиширани политически декларации за Деня на будителите

Стотици учени протестираха в центъра на София с традиционното за Деня на будителите искане за увеличаване на държавните средства за наука. Докато недоволните протестираха пред Народното събрание и Министерския съвет, депутатите решиха да отбележат празника с клиширани декларации и политическо заяждане.

Докато политиците се надпреварваха да посочват кои са съвременните будители - селски учители или пазители на правописа в социалните мрежи (по думите на президента Румен Радев), министърът на отбраната Красимир Каракачанов ги посочи поименно. По повод Деня на народните будители той удостои с почетен знак за съществен принос към министерството 10 души, сред които бившият депутат Росен Петров и бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Традиционен протест

Стотици учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия излязоха на вече превърналия се в традиционен протест в Деня на будителите.

Те настояват за увеличение на бюджета за научните институти със 75 млн. лв., за да може заплатите им да се изравнят със средното възнаграждение за страната. По данни на синдикатите в момента в двете академии се вземат средно с 300 лв. по-ниски заплати от тази за страната. Около 30% от научните работници вземат минимални заплати.

Учените планират серия от протести, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Стотици учени протестираха с искане за повече пари за наука. Сн. БГНЕС

Във вторник пък докторанти поискаха да се увеличат стипендиите им, които не са актуализирани от 2008 г. и в момента са 450 лв. на месец - с 10 лв. по-малко от минималната заплата.

Противно на синдикатите в науката, тези на учителите не намират поводи за протести. Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева изтъкна, че бюджетът за средно образование догодина се очаква да е с близо 330 млн. лв. по-голям в сравнение с тази година. "За първи път бюджетът за 2018 г. за средното образование е добър и трябва да се отчете, че с премиера Бойко Борисов, с министъра на финансите Владислав Горанов, с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, със Синдиката на българските учители и КНСБ, постигнахме това, което трябваше да бъде направено от години, за да може образованието да бъде истинският приоритет", коментира Такева.

Политически декларации

Увеличените пари за образование в бюджета за 2018 г. бяха основен акцент и в декларацията на ГЕРБ за Деня на будителите. "Не става дума за пожелания за бъдещето, а за конкретни стъпки всяко дете да посещава детска градина и училище, за да има грамотност, всяко училище или детска градина да има средствата да задържи учителите, всеки учител да гради своята кариера", посочи председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Тя добави, че догодина за наука са разчетени близо 121 млн. лв. повече, а усилията продължават да бъдат насочени към разработване на национални научни програми за финансиране на приоритетни научни проекти.

След оптимистичната декларация на ГЕРБ депутатът от "БСП за България" Иво Христов нарисува апокалиптична картина. "В България върви най-страшната тенденция - българският народ от прусаците на Балканите да станем простаците на Балканите с всички произтичащи от това последици", обяви Христов от името на парламентарната си група.

Той посочи, че "в резултат от 30-годишния преход България е напусната от повече от 2.5 милиона българи", а те произвеждали доход в страните, в които се намират, за близо 100 млрд. долара. В същото време, 30% от децата в девети и десети клас у нас са функционално неграмотни, а между 130 000 и 200 000 деца напускат училище. "Огромна част от завършилите абитуриенти, които влизат във висши училища, получават диплома с фактура, т.е. функционалната неграмотност се превръща в структурна", коментира Христов и добави: "Всеки уважаващ себе си ректор на висше училище трябва да издаде заповед вечер университетът да се заключва, защото ще влезе някое куче и ще завърши".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който завърши висшето си образование през 2009 г., когато се дипломира като теолог в Шуменския университет, използва случая отново да поиска въвеждането на вероучение в училище. Така децата щели от малки да разберат "какво е дух, душа, защо трябва да вярва в Бог, и че светът е създаден от Създателя". Сидеров лансира и още една промяна - в учебниците по история.

"Патриотите във властта смятаме, че играем, ако не будителска, то поне стимулираща роля например да променим учебниците. Там трябва да влезе най-после истинската история на българите. Ние не сме номадско племе, дошло тук на кончета с пастърма под седлото, а цивилизационен народ, който е тук от хилядолетия и за това вече има достатъчно исторически и научни доказателства", аргументира се Сидеров.

От ДПС пък поискаха подкрепа за изучаването на майчините езици и косвено разкритикуваха политиците от "Обединените патриоти" заради враждебното им отношение към хората от турски етнически произход.

Каракачанов посочи съвременните будители

Будителят не е интелектуалец по европейски образец, той е българска духовна категория, каза президентът Румен Радев в обръщението си по повод празника. Според Радев будителите не са само хората от портретите, често това са и "тихите герои на нашето съвремие". Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти.

Президентът Румен Радев събра в президентството ръководителите на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството по повод Деня на будителите. Сн. БГНЕС

"Националното самосъзнание, ценностите и културата ни днес са плод на усилията на хиляди българи - книжовници, просветители и революционери. Именно осъзнатата почит към предците и оценяването на съвременните будители са мостът към по-доброто ни бъдеще. Бъдете будни в помислите си и във всяко свое действие. Честит празник!", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

А министърът на отбраната Красимир Каракачанов направо награди съвременните будители със съществен принос към ръководеното от него министерство - академик Георги Марков, Татяна Лолова, Венелина Гочева, професор д-р Никола Владов, архитект Христо Генчев, доцент Христо Смоленов, Росен Петров, Орлин Горанов, професор Крум Дамянов и Божидар Димитров.

"Всеки един от тях в обществото е оставил знак след себе си", каза Каракачанов и отхвърли журналистически коментар, че част от удостоените с отличието са противоречиви личности.

Министърът на отбраната отличи като будител Росен Петров. Сн. БГНЕС

"На Росен Петров кое му е противоречивото. Пожелавам ви като Росен Петров да направите някои неща, да речем в медицината, или както той направи документални филми в армията и да останете в историята. Направете и вие една поредица като "Операция Слава", каза Каракачанов.

Росен Петров е завършил академията на МВР, но стана популярен като сценарист на Шоуто на Слави. След това направи документалната поредица "Операция Слава“, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Поредицата бе финансирана с държавни пари, отпуснати от правителството на тройната коалиция.

През 2014 година Росен Петров се присъедини към партията на Николай Бареков "България без цензура" и стана депутат. След политическия крах на Бареков той се разграничи от него.

Споделяне

Още от България