Протест "Не ни пързаляйте за Пирин" след Коледа

Протест "Не ни пързаляйте за Пирин" след Коледа

Протест под надслов "Не ни пързаляйте за Пирин!" свиква веднага след коледните празници екокоалицията "За да остани природа в България", след като преди два дни австрийският скиор и легенда на зимните спортове Марк Жирардели се разкри изненадващо като мажоритарен собственик на дружеството "Юлен", което държи ски зоната в Банско и ползва на концесия част от националния парк "Пирин".

"Елате на 27 декември пред най-голямата пързалка в България - сградата на българското правителство. Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк "Пирин". След доказаните нарушения, договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя.

Вземете със себе си зимната екипировка - ски, сноуборд, снегоходки, щеки, шейни. А ако нямате, вземете балдъзата си и други роднини :) Ще ползваме екипировката по предназначение и не само", пише в призива на екокоалицията на Фейсбук страницата ѝ.

Протестът ще се състои година след като на 28 декември 2017 г. правителството даде зелена светлина за скоростно изграждане на втори кабинков лифт в Банско, след като одобри на последното си за годината заседание промени в плана за управление на националния парк "Пирин".

Актуализацията на концесионния договор с дружеството "Юлен", която трябваше да върви заедно с коригирания план за Пирин, обаче бе отложена за 2018 г., за да стане по изискванията на влизащия в сила от 5 януари нов Закон за концесиите.

Междувременно природозащитници обжалваха промяната на плана за управление на "Пирин" заради липсата на екологична оценка за въздействието на тази корекция. Тричленен състав на Върховния административен съд подкрепи тяхната теза, но петчленка върна наскоро делото за ново разглеждане, защото прецени, че по-нисшият състав не е изходил правилно в изводите си.

До предприемане на стъпки по промяна на концесията пък екоминистерството се задейства в края на ноември, след като главният прокурор Сотир Цацаров заплаши с образуване на наказателно производство за бездействие срещу Министерството на околната среда и водите и Министерския съвет, защото не предприемат нищо за промяната на концесионния договор и уреждането на проблем с ползваните над записаните в него площи от парк "Пирин".

Екоминистърът Нено Димов уточни с юристите на "Юлен" и шефката на дружеството рамката на преговорите за промяна на ски концесията, а дни след това Жирардели се обяви за мажоритарен собственик на "Юлен". Той обясни, че досега не е информирал за това, тъй като никой не го бил питал. Повече от година обаче от "За да остане природа в България" питаха Министерския съвет, екомиинстерството и БНБ кой притежава дружеството, а прокуратурата дори образува проверка по случая и Цацаров каза, че реалният собственик е ясен, но му бил забравил името. Говорителката му Румяна Арнаудова обаче обясни, че още се чакат официалните документи от Британските Вирджински острови, където е регистрирана "Т.А.К. Сървисиз", за да се види кой стои зад нея. 

Споделяне

Още по темата

Още от България