Протест, петиция, отворено писмо: Продължават призивите проф. Кантарджиев да бъде върнат

Протест, петиция, отворено писмо: Продължават призивите проф. Кантарджиев да бъде върнат

Колеги на пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев отново настояха във вторник за възстановяването му начело на центъра. Те излязоха на протест и изпратиха отворено писмо до властите с искане за връщането на Кантарджиев. В негова защита има и петиция , която вече е събрала над 2000 подписа. Освен онлайн, подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ. Пенсионираният директор на НЦЗПБ беше защитен и от съсловните организации на лекарите и медицинските сестри. Кантарджиев получи и политическа подкрепа от ГЕРБ и БСП, които обявиха отстраняването му за реваншизъм.

Във вторник сутринта колеги на Кантарджиев излязоха отново на протест пред НЦЗПБ. Преди ден те се срещнаха със служебния здравен министър Стойчо Кацаров, но не успяха да го разубедят за пенсионирането на Кантарджиев.

"За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник и един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министърът на здравеопазването - бел. ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен", коментира пред БНР Искра Райнoва - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По-късно във вторник служителите на НЦЗПБ излязоха и с отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, здравния министър Стойчо Кацаров, омбудсмана, БЛС и централите на парламентарно представените партии в последните два парламента.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ. Отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ. Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти. Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора. Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм.

Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес. НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце.

Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно. Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората! "се казва в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България