Протест поиска оставки заради неизплатени Covid-помощи на спрени бизнеси

Снимка: БГНЕС

Затворени заради Covid- пандемията малки бизнеси не са получили предвидената държавна подкрепа и това бе повод да поискат оставката на социалния министър Деница Сачева, както и на икономическия министър, на вицепремиера Томислав Дончев и в крайна сметка – на целия кабинет. Протестът, подкрепен от движението "Изправи се.бг" на Мая Манолова, се проведе в неделя пред пред Министерския съвет.

Останали без работа хора се оплакаха, че не са получили помощта от по 24 лева на ден. От обещаните 50 млн. лева, са изплатени само между половин и един млн. левва, коментира Манолова.

Недоволните са собственици и работещи в заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори. Те поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, както и на Сачева заради "провала в политиките за подкрепа на бизнеса и на хората в кризата", предаде БНР.

За да се включат в демонстрацията, в София са пристигнали и хора от други градове, които твърдят, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях. Става дума за обещаната от МТСП помощ от 24 лв. на ден, както и правителствената помощ за самоосигуряващите се и собствениците на фирми.

Хора, получили парите си, се налага да ги връщат обратно заради това, че фирмата им е включена в списъците погрешка. 

Изплатени са само веднъж 24 лева за 30 ноември. Пари за декември изобщо нямало, твърдят недоволните.

В петък социалният министър призна в парламента, че има забавяне на плащанията по програма "Запази ме" и каза, че всички пари ще бъдат изплатени до края на януари.

Като причина за забавянето посочи огромния обем декларации и сгрешени данни в тях. От социалното министерство добавиха, че вече са изплатили над 6 милиона лева по тази програма.

"Искам да ми обяснят депутатите как с тези 25 лв. аз мога да си храня семейството за един месец", възмути се участник в протеста пред БНР.

Ето какво казаха други недоволни: "Няма къде да се реализираме, включително съм пускала CV-та в Covid отделения, защото детето ми трябва да се нахрани";

"Говорих с колежка от съседно заведение. Тя също е получила 24 лева за последния работен ден от ноември, като онзи ден са ѝ се обадили, че всъщност трябва да ги върне, защото е станала грешка в системата и тя не е одобрена".

Според данни на агенцията по заетостта, които по-рано цитира лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

Собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас твърдят, че помощта, която е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година не е достигнала до тях.

Според данни на агенцията по заетостта, които цитира Манолова, до края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

"В Плевен към нас се обърнаха хора да се оплачат, че обещаните от социалната министърка 24 лева не са получени още за ноември", коментира лидерът на "Изправи се.бг " преди ден по време на посещение в града.

"Къде са парите? - е нашият въпрос към нея. Защо не стигнаха до хората? Докога ще се подиграват с тях? Реално хората са оставени и по Коледа, и след Коледа, да мизерстват, а имат да хранят семейства и да плащат сметки", допълни Манолова.

Собственици на затворени фирми от Шумен, Плевен, Стара Загора и Бургас твърдят, че помощта, която е трябвало да бъде изплатена още до края на миналата година не е достигнала до тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?