Протест посрещна премиера на първото му посещение в Брюксел

Българите настояват Орешарски да спре неадекватните назначения под натиска на олигархията

Около 130 българи се събраха на протест пред представителството на България в белгийската столица Брюксел в четвъртък, за да посрещнат премиера Пламен Орешарски, който бе на първото си официално посещение в града, откакто оглави кабинета, съобщиха пред Mediapool участници в проявата.

Поводът за демонстрацията бе безпринципната кадрова политика на новото правителство и конкретно – злополучният избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, която чрез спешни законови промени получи всички оперативни, разследващи и разузнавателни правомощия.

Въпреки че от екипа на Орешарски бяха поканили на среща с него протестиращите, реален диалог не се осъществи, тъй като опитът му да разговаря с тях бе осуетен от скандирания "Оставка".

Сред основните исканията, които сънародниците ни в Брюксел имат е Пеевски да не се връща в парламента. Казус, по който предстои да се произнесе Конституционният съд. Освен това протестиращите настояват да бъдат преустановени неадекватните назначения в изпълнителната власт на приндипа "проба – греша" и под натиска на олигархията.

"Ако това правителство се чувства заложник на мафията, да си признае, че не може да се справи, а не да влиза в сговор с тях с цел на всяка цена да остане на власт", коментира пред Mediapool участник в протеста.

Това е втори протест по случая, организиран от сънародниците ни в Брюксел. Около 60 души се събраха пред Европейския парламент още в събота.

Българската общност в Брюксел обаче не е изцяло обединена около искане за оставка на кабинета "Орешарски", а най-общо настоява за спазване на закона от страна на управляващите. Причината е, че някои от протестиращите в белгийската столица смятат, че падането от власт на новото правителство ще обслужи ГЕРБ.

Официалната програма на Орешарски включва среща на четири очи с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу По думите на говорителя на ЕК Марк Грей, Барозу иска да разбере лично от премиера какво се случва в България и ще постави въпроса за върховенството на закона.

Орешарски ще се срещне и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой, както и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа