Протест пред Гърция заради нападенията срещу български камиони

Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота на посолството на Гърция в София заради зачестилите инциденти с български камиони и техните водачи, извършващи превози на територията на Гърция.

МВнР настоява за незабавна намеса на гръцката полиция, която да предотврати актовете на посегателства срещу личността и имуществото на българските превозвачи.

В нотата се посочва, че формите на протест, които нарушават фундаментални права и свободи на други граждани на ЕС и засягат основополагащите принципи на свободния пазар на Общността, са неприемливи.

Българският съюз на товарните превозвачи вече поиска помощ от държавата заради нападенията срещу български камиони на територията на Гърция.

"Сериозно сме обезпокоени от факта, че гръцките превозвачи изливат стачните си вълнения като нанасят сериозни щети на български автомобили, в това число палежи, физически удари, нарязване на гуми, чупене на стъкла, огледала, фарове. Зачестиха случаите на нападения над български шофьори, които преминават през Гърция в района на пристанищата Игуменица и Пирея, както и в участъци в района на Атина", се посочва в писмото на браншовата организация.

От съюза съобщиха, че възнамеряват да инициират протестен поход към всички КПП към Гърция, в знак на съпричастност с пострадалите български превозвачи и останалите "потърпевши от безчинствата на стачниците и безхаберието на гръцката държава".

Споделяне

Още по темата

Още от България