Протест пред македонското посолство в подкрепа на Спаска Митрова

Мирен протест в подкрепа на осъдената в Македония Спаска Митрова ще се проведе в четвъртък пред македонското посолството. Демонстрацията се организира от инициативен комитет на македонски българи.

"Задължени сме да направим всичко, позволено от закона, за да предизвикаме интереса на всички да се застъпят за човешките права в Македония”, заяви Петар Колев от инициативния комитет. Според комитета, случаят със Митрова не е изолиран случай в "разгърнатата повсеместна и непрекъсната антибългарска кампания в Македония".

Спаска Митрова, която има и българско гражданство, бе осъдена от македонски съд на три месеца затвор, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Младата жена лежи в затвора “Идризово” от 30 юли. Външно министерство вече, че България е изчерпала всички инструменти по случая, след като македонският президент Георги Иванов отказа помилване на Митрова.

Протестът пред сградата на македонското посолство на ул. "Фредерик Жолио Кюри" ще започне в 18.00 часа.

"Не искаме нито една политическа сила да спекулира с него", посочи Колев.

Според инициативния комитет в средата на октомври в Гевгелия ще има ново дело срещу Митрова за отнемането на родителските ѝ права върху детето.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?