Протест пред парламента срещу връщането на пушенето в заведенията

Орешарски е за смекчаване на режима без връщането на дима навсякъде

Сн. БГНЕС

Около 200 души се събраха в събота на протест пред парламента срещу намеренията на депутатите да отменят пълната забрана за пушене на закрито и да я заменят с по-либерален режим.

Протестиращите издигнаха балони със знака ”Пушенето е забранено”, както и плакати  ”Печалбите за сметка на здравето са сигурни утрешни загуби”, "Докато разпускаме не искаме да се опушваме", "Конституцията важи и в заведенията", "Здравето няма цена".

В протеста, организиран от сдружението ”България без дим”, се включиха хора от всички възрасти, като родители бяха довели и децата си. Да защитят забраната за пушене в заведенията бяха дошли и пушачи, които смятат, че заведенията са станали по-приятни за посещение след въвеждането ѝ. На площада пред парламента присъстваха и представители на пациентски организации, както и младежи с астма и алергии, които също настояха забраната да остане.

Близо 65 000 души са се подписали досега в петицията срещу връщането на цигарения дим заведенията.

СЗО: Правителството да повиши, а не да отслабва мерките срещу пушенето 

Световната здравна организация (СЗО)призова новото българско правителство да не отслабва, а да увеличи мерките за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Д-р Луминита Санда от Отдела за превенция на незаразните болести в международната организация, предупреди, че всяко отстъпление от стопроцентовата забрана води до тежки рискове за здравето.

”Имаме готовност. Работим с правителството за повишаване на защитата от цигарен дим. От наша гледна точка тази защита е ефективна само когато пушенето е забранено навсякъде, във всички затворени обществени помещения и градския транспорт”, заяви Санда пред БНР.

”Всякакъв разрешителен режим за пушене в затворени пространства означава неефективна защита за здравето. Затова насърчаваме правителството да повиши защитата, а не да я намалява”, посочи тя.

Протестиращите са убедени, че дебатът по темата с тютюнопушенето на закрити обществени места е приключил още миналото лято с въвеждането на пълната забрана и тя е изключително постижение за българското общество.

Д-р Гергана Гешанова от ”България без дим” заяви, че предишният режим със зали за пушачи и непушачи е показал, че е неработещ.

Много от протестиращите също изразиха мнение, че ако пълната забрана отпадне, заведенията ще приложат отново всякакви хитрини, за да се пуши навсякъде.

”Всички, които твърдят, че в Европа има и частични забрани – да, има, само че това са общества, в които се прилагат законите стриктно и когато човек излезе в общественото пространство, за него няма никакъв проблем да намери мястото без пушене. Докато при нас се видя – пушеше се навсякъде с изключение на няколко големи ресторанта в централните части на градовете. Съжалявам, но този вариант – връщане на подобен вариант означава само едно – отново да се пуши навсякъде и няма как някой да го приеме”, заяви Павел Андонов от ”България без дим”.

Орешарски е за смекчаване на режима без връщането на дима навсякъде

Междувременно премиерът Пламен Орешарски потвърди позицията си, че не е за повсеместното връщане на пушенето навсякъде, но ”вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места”.

Той коментира пред Дарик радио, че сме останали една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

”Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", добави Орешарски.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но уточни, че решението ще вземе парламентът.

Споделяне

Още от България