Протест пред Съдебната палата в София заради делата за вакъфските имоти

Джамията "Фетих Мехмед" с рушащото се минаре в Кюстендил

Жители на Карлово и Кюстендил ще протестират пред Съдебната палата в София срещу искането на Главното мюфтийство за връщане на собствеността върху джамии.

Близо 90 дела за собствеността върху вакъфски имоти в 50 града е завело административното ръководство на мюсюлманското вероизповедание.

В Карлово Главното мюфтийство се бори да си върне собствеността на "Куршум джамия", а в Кюстендил на джамията "Фетих Мехмед", която не работи от десетилетия и е в лошо състояние, с рушащо се минаре, застрашаващо преминаващите в района.

"Ние се борим не само за Куршум джамия, а искаме да защитим всички градове в България, които 137 години след освобождението ни от турско робство трябва да бъдат подкрепени в борбата им срещу отнемането на имоти от културно-историческо наследство", заяви Стойо Карагенски, председател на общинския съвет в Карлово. Той обясни, че спорните вакъфските имоти са решени в договор между България и Турция между 1912 и 1925 година.

Очакванията и желанията ни са свързани с това, че делата за собственост върху джамии и имоти, представляващи неразделна част от културно-историческото наследство на България, ще бъдат прекратени, коментира Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил. Според него не може един паметник, който е част от културно-историческото наследство на Кюстендил да бъде ограбвано по такъв начин.

"Това са недопустими желания, които в никакъв случай българският съд не трябва да допусне да се осъществяват. Джамиите са върху имоти на българи. Джамиите са част от историята на града, от съществуването на кюстендилци", каза Иван Андонов. Според него това е опит за ограбване на българската история и култура. "Ние сме изключително толерантни хора. В Кюстендил нямаме мюсюлманско население, но ние сме толерантни. Всяко нещо обаче си има определени граници и те не бива да се прекрачват", допълни Иван Андонов.

Двамата председатели на общинските съвети в Кюстендил и Карлово очакват се да се съберат достатъчно българи пред Съдебната палата в София, които да защитят българските интереси.

Споделяне

Още от България