Протест пред здравното министерство заради провалени трансплантации в чужбина

Протест пред здравното министерство заради провалени трансплантации в чужбина

Граждани се събират на протест пред Министерството на здравеопазването в четвъртък с обвинение, че ведомството е провалило сътрудничеството си с единствената болница в Европа, в която се правят белодробни трансплантации на българи.

Протестът се организира от асоциация "Пулмонална хипертония", като конкретният повод е забавянето на процедурата за изпращане за лечение в чужбина на български пациенти, сред които са и двама млади мъже, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация.

Ръководството на единствената болница в Европа, където се извършват белодробни трансплантации на българи, е било принудено да преустанови понататъшни прегледи и прием на наши сънародници, поради неадекватното поведение на Министерство на здравеопазването за осигуряване на предварително предложената сума за тази операция.

“Декларираме, че зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия и че в него не бива да се търси преднамерена връзка с предстоящия втори тур на президентските избори“, посочват организаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от България