Протест с будилници пробва ски събуждане на властта за Витоша

Снимка: БГНЕС

Два дни преди официалното откриване на ски сезона на Витоша с нощно спускане по пистата "Витошко лале", в четвъртък привечер през сградата на Министерството на земеделието и храните се събраха скиори, сноубордисти и планинари, които изразиха недоволството си от собственика на ски съоръженията на Витоша – "Витоша ска", че възпрепятства конкуренцията на ски училищата и издува властта за разширяване на дейността им в планината.

Демонстрацията бе организирана от гражданската група "За Витоша" и участващите в проявата носиха със себе си часовници, навити да звънят в 18.45 часа. Звънът им продължи няколко минути, за да напомня на местната и на централната власт, че любителите на планината следят какво става с нея, със ските и горите и са нащрек.

"След поредната доза предсезонно изнудване, запазена марка на "Витоша ски", отново стана време за ски разбуждане на Витоша. Звънът на будилниците ще извади от бюрократична забрава всички, които смятат, че олигархичните интересни на неколцина стоят над нашите права", заявиха те, цитирани от БГНЕС.

Ски писти за всички ски училища без изнудване и нормални условия за всички туристи без риск от инциденти, защото "Витоша ски" не иска да ремонтира съоръженията, поискаха демонстрантите и настояха прокуратурата да упражнява надзор за спазване на законността на Витоша.

Гражданската група "За Витоша" пита държавните власти "какво става с влек "Заека"? Какво е сегашното състояние на морените, ливадите и другите земи на Витоша, чийто статус бе неправомерно променен в кадастъра? Дадоха ли ги вече на "Витоша ски"? Защо ски училищата от Сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" са поставени в условия на нелоялна конкуренция? Какво изпълни Столичен общински съвет от обещанията за Витоша, които ни дадоха през лятото? Защо се позволява промъкването на лобистки поправки в Закона за туризма в частта му за ски пистите? Кога ще спрат опитите за манипулация на обществото, с цел да влязат машините в резерват "Бистришко бранище" под претекст - извличане на мъртва дървесина?

В същото време от "Витоша ски", което притежава ски съоръженията на Витоша, но трябва да плаща наем за ползване на държавните земи под пистите и лифтовете, в съобщението си за откриването на ски сезона не пропусна повода да се оплаче от отношението на държавата. Според дружеството още през ноември на учителите от сдружение "Витошки ски и сноуборд училища” били дадени харесаните от тях места в планината, въпреки че наредбата за наемането на пистите бе одобрена едва миналата седмица. Сдружението пък от своя страна се оплаква от "Витоша ски", че не ги допуска до пистите.

От дружеството, свързано с "Първа инвестиционна банка" и управителя ѝ Цеко Минев, който ръководи Българската ски федерация, недоволстват още, че Столичната община вече била раздала на ски училищата разрешителни за поставяеми обекти, макар тези строежи да трябвало отдавна да се премахнат, каквато съдебна заповед имало.

"Витоша ски” посочва, че макар да е многократно обвинявана, че е монополист, стриктно изчакала одобряването на наредбата за наема на земята под ски съоръженията, за да кандидатства за терените, които традиционно ползва. В резултат на това сега "Витоша ски" получава остатъците от трапезата на незаконните ски учители", пише в изявление на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?