Протест с фенери за прозрачен избор на главен прокурор

Протест с фенери за прозрачен избор на главен прокурор

Със запалени фенери и под звуците на песента "Нека бъде светлина“ на бандата "Подуене блус бенд“ стотици граждани се събраха във вторник вечерта пред Съдебната палата в София за пореден протест срещу единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор. Те призоваха за прозрачна процедура за избора на наследник на Сотир Цацаров

Според протестиращите Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой и ако бъде избран, те ще подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, предаде БНР.

Митингът започна с освирквания и възгласи. Според протестиращите не може да има само един кандидат в толкова непрозрачна процедурата и трябва да бъде реформиран целият начин, по който изборът на обвинител номер 1 в държавата се извършва.

Хората смятат, че Гешев явно обслужва интересите на хората, които стоят зад и около него и припомнят, че е посочен за поста от вече достатъчно проблематичния предишен главен прокурор Сотир Цацаров.

"Притеснителен е фактът, че на него му се организира нещо като кампания. Той постоянно обикаля цялата страна, където му се подава най-обикновени криминални случаи, които да запълнят неговото CV и да убедят обикновения гражданин, че този човек ще разреши проблема“, коментира демонстрант пред  радиото.

На 23-ти октомври – ден преди избора на главен прокурор, “Правосъдие за всеки“ ще организира отново митинг, на който ще зададе публично въпросите си към Иван Гешев.

Споделяне

Още от България