Протест срещу горска продажба спря демонстрациите на военните в Црънча

"Продаваме част от Родопа планина за 2 лева квадратния метър"

Сн. бТВ

Спецчастите на полигона в Црънча трябваше да прекъснат своята стрелба по време на антитерористична демонстрация навръх празника заради доближили се цивилни с деца, които нарушиха правилата за сигурност, съобщи бТВ.

Те бяха близо до мястото, откъдето стреляха снайперистите.

Хората протестираха срещу продажбата на гора над селото.

"Тази гора не е в района на този полигон, тя е в друг район. По никакъв начин техните искания нямат връзка с българската армия. Приемам такъв акт като грубо неуважение към действащата българска войска, към ветераните, отдали живота и силите си за просперитета на армията и войните, заради които съществува нашата родина. Тези 5-6 човека са единичен случай, те изразяват недоволство към пазарджишкия кмет, което няма връзка с нас", коментира ген. майор Явор Матеев, който е командир на специалните сили.

Преди да спрат демонстрациите военните показваха как се обезврежда движеща се мишена и обект, заловен от терористи.

Готвят се протести срещу решението на Общинския съвет в Пазарджик да продаде гората над село Црънча. Общественият съвет за развитието на Црънча и Фондация "За бъдещето на Црънча" организираха петиция, като идеята е подписката да стане национална и да се стигне до запазване на гората, съобщи БНР.

Проблемът с гората е още от 2017 година, когато тя беше преобразува от публична в частна общинска собственост. Това беше първата стъпка към продажбата. Имаше протести, последваха съдебни битки. Върховният административен съд реши, че гората е загубила предназначението си и следва да бъде сменена нейната собственост.

Трендафил Величков, член на Обществения съвет и жител на селото, коментира пред БНР, че кметът на общината и общинските съветници не са еднолични собственици на община Пазарджик и нейното имущество.

"Смисълът на община е общото – и вода, и гора, и, земя, и публичните обществени общински сгради. Собственик е всеки един жител на общината... Има закони в тази държава и дърводобивът се определя от Общината, от горските стопанства. Хората се сдобиват с дърва за отопление посредством обособена сеч в различни райони", каза той.

Величков нарече продажбата на гората "незаконно, неморално и вандализъм".

"Продаваме част от Родопа планина за 2 лева квадратния метър, като изключим цената на дървесината. Един килим струва по-скъпо от това... Над Црънча има уникални паметници на културата, които с една такава продажба, там ще се засили мародерството. В момента оттам се изнасят артефакти с камиони", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?