Протест срещу Истанбулската конвенция обвини кабинета в "държавна измяна"

България показа, че толерира насилието над жени, смята Станишев

Протест срещу Истанбулската конвенция обвини кабинета в "държавна измяна"

Десетки граждани излязоха на протест пред парламента в събота срещу евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция.

Според демонстрантите правителството е извършило "държавна измяна", подписвайки международния документ, предвиждащ серия мерки за превенция и подкрепа на жените и децата, пострадали от домашно насилие.

Организаторите на протест поискаха Българската православна църква да организира референдум по въпроса дали да бъде ратифицирана конвенцията. С подобни идеи вече излязоха БСП и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Междувременно президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира пред Нова телевизия, че със средствата, които биха били поохарчени за подобно национално допитване, могат да се изградят 20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие. Той цитира данни на неправителствения сектор.

По думите му в България Истанбулската конвенция е станала обект на „безумни интерпретации”. Той подчерта, че в документа няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

„Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху хипотетични страхове, загърбва реалния проблем”, коментира бившият лидер на БСП, който се оказа на противоположно мнение от това на сегашния председател на социалистите Корнелия Нинова.

Станишев отбеляза още, че значително по-консервативни държави са ратифицирали конвенцията. По думите му документът „не е някаква конвенция на османския султан”, а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

За така спорния термин „джендър” лидерът на ПЕС обясни: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи”.

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвежда сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но по думите на Станишев „не беше чута”.

Той на практика потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната ѝ позиция се възприема като 180-градусов завой.

„В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно”, добави още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера”.

Споделяне

Още по темата

Още от България