Протест срещу “лъжите на Гоце” събра граждани пред президентството

Граждани се събраха пред президентството в понеделник следобед в протест срещу увъртането и мълчанието на президента Георги Първанов за неговото доказано сътрудничество с органите на бившата Държавна сигурност. Протестът бе свикан от асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”. В призива ѝ се казваше: „Срамуваме се, че България е единствената страна в Нова Европа с президент - агент на тоталитарните служби”. От асоциацията настояват за оставката на държавния глава. За тази цел оттам започва събирането на подписка за тази кауза.

Към момента президентът не е коментирал по никакъв начин призивите на дясната опозиция и на граждански организации да се оттегли, след като миналия месец Комисията по досиетата потвърди документално, че той е бил секретен сътрудник на ДС под псевдонима „Гоце”.

Миналата година президентът, принуден от обстоятелствата, сам заговори за папка „Гоце” и за своето агентурно минало, като тогава обясни, че не е знаел, че сътрудничи на Държавна сигурност. Това обаче не предизвика особено силна реакция сред обществеността и Първанов дори спечели втори президентски мандат.

„За мен като юрист ситуацията сега е коренно различна”, каза адвокатът Иван Груйкин, участник в мълчаливия протест. Той припомни, че вече има официално решение на Комисията по досиетата за това, че президентът е бил съпричастен на тайните служби, знаел е този факт и с „желание” е участвал в съответните разработки. „Тук, според мен, е различният факт. Имаме официален документ на държавен орган, който, съпоставен с думите на Първанов преди една година и последващите му гузни обяснения показва, че държавният глава лъже”, каза адвокатът. „С други думи имаме правно доказателство, че президентът е излъгал”, добави той.

„Признавам, че това също може да се окаже недостатъчно за мобилизиране на обществената енергия. Един такъв мълчалив протест като днешния би следвало да се направи и сам за себе си от хората, които считат, че това е правилната позиция и си заслужава да се направи подобно действие само заради моралния заряд, който е в него”, каза още Груйкин.

В протеста участваха бизнесмени, интелектуалци, юристи, свещенослужител, граждани без каквито и да е политически подтици.

„Надяваме се, че ще съумеем да предизвикаме размисъл. През януари в Полша архиепископът на Варшава беше избран и утвърден, но преди да встъпи в длъжност, в него заговори моралът и той сам се оттегли”, каза друг участник в протеста Петър Пейчев.

Гражданско сдружение внесе в края на миналата седмица искане в Народното събрание за откриване на процедура за отстраняване на президента заради лъжа и опасна за държавата зависимост от хора и структури на бившата Държавна сигурност.    

Споделяне

Още по темата

Още от България