Протест срещу мръсния въздух в Бургас

Хората искат властите да вземат мерки срещу замърсителите

Протест срещу мръсния въздух в Бургас

Граждани и представители на зелени организации се събраха в събота на протест срещу мръсния въздух пред сградата на община Бургас. Това е втори протест от началото на годината, а хората настояват отговорните институции да вземат мерки срещу замърсителите на въздуха в морския град. Повечето протестиращи са убедени, че основните източници на неприятни миризми са двата завода "Кроношпан" и "Лукойл".

Протестиращите издигнаха плакати "Здравето е избор. Имаме право на него", "Бургас има право да диша" и рисунки с пушещи комини на заводи. Сред протестиращите бяха и майки, които се оплакаха, че мръсният въздух е причина за алергиите на децата им.

За хората е необяснимо как след постъпили десетки сигнали в Регионалната екоинспекция, оттам не могат да установят откъде идват задушливите миризми. 

"Всички признават, че има проблем, но никой не може да го отстрани", казват хората.

Протестиращите настояват и за оставката на директора на Регионалната екоинспекция в Бургас инж. Тонка Атанасова, защото институцията не работи пълноценно, съобщи БНР.

Поредният случай на замърсяване бе отпреди седмица, когато десетки бургазлии сигнализираха за неприятни миризми на открития телефон в Регионалната екоинспекция и в общината.

Заместник-кметът на община Бургас по екологията Руска Бояджиева проведе среща преди два дни с протестиращите, с РИОСВ и с представители на основните замърсители - дървопреработващото предприятие "Кроношпан" и рафинерията "Лукойл".

От "Кроношпан" поеха ангажимент да закупят и монтират измервателна станция за въздуха на територията на комплекс "Славейков", която да позволява мониторинг в реално време. Общината се ангажира с подкрепа за изграждането на тази станция и предоставянето на подходящ терен, където тя да бъде монтирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България