Протест срещу новия център за мигранти затвори път край Малко Търново

Снимка: бТВ

Жители на Малко Търново затвориха пътя към село Стоилово  в знак на  протест срещу намеренията на МВР да строи център за мигранти. Хората се се организирали чрез социалните мрежи. Според БНР организатори на протеста са и от партия "Възраждане".

Протестиращите носеха плакати с надписи "Никакви бежанци в България" и "Странджа и Сакар без ислямисти и терористи". Движението бе блокирано за кратко.

Според обявената от МВР обществена поръчка в Малко Търново трябва да бъде изградена площадка, на която да се разположат контейнери за по четирима души, ако мигрантският натиск по турската граница се увеличи. В петък зам.-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов и Милко Бернер заявиха, че това не са нови бежански лагери, а центрове за временно настаняване, където ще се обработват документите на чужденците и с тях ще се провеждат интервюта от МВР и ДАНС. Центровете ще са затворени и мигрантите няма да могат да излизат. Те ще са в близост до други обекти на МВР - поделения на гранична полиция или център за бежанци.

В Малко Търново ще бъдат разположени 45 контейнера за общо 280 души. Обшествената поръчка предвижда още два центъра – в Елхово и Любимец. Общият им капацитет е за 3 хил. души. Ако бъдат изградени, България ще има около общо около 9 хил. места за настаняване на чужденци. В момента МВР има 700, а агенцията за бежанците – малко над 5000 места.

За площадките ще бъдат похарчени почти 10 млн. лв. Те са част от отпуснатите на България пари за спешни мерки срещу мигрантската криза от ЕК преди три години. Ако държавата не изгради центровете, ще се наложат финансови корекции, които ще трябва да се платят от бюджета, твърдят от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България