Протест срещу отказа на БПЦ да изпрати архиереи за общо честване в Охрид

Миряни поискаха преразглеждане на решението и проверка на специалните служби дали не е взето под чужд диктат и в чужд интерес

Сн. БГНЕС

Решение на Синода на Българската православна църква (БПЦ) да не отговори на получаната покана и да не изпрати архиереи на отбелязването на 1000-годишнината на Охридската епископия, предизвика в сряда протест пред сградата на Синода в София, в който се включиха десетки граждани.

Протестиращите поискаха специалните служби да проверят дали БПЦ не действа като държава в държавата под влиянието на чужди държави и под чужд диктат. Те призоваха патриарх Неофит да свика извънредна сесия на синода, която да ревизира решението.

На 14 май 8 архиереи подкрепиха предложението на Русенския митрополит Наум Светият синод да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Решението бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който все още е в болница.

Междувременно от Синода разпространиха съобщиха, че годишнината ще бъде отбелязана на 10 юни с литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.

От фондация "Българска памет", която организира протеста, заявиха, че той „е израз на гражданска позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод”. Двама български архиереи дори са получили забрана да присъстват като посетители на честването.

„Скандалното гласуване е станало в отсъствието на патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност. Специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е нефункционираща. Няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона”, казват от Фондация "Българска памет".

Според тях взетото на последното заседание решение е в пълен разрез с обещаното от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

„Пред провал е дълго планираното съвместно честване на 24 май в Рим и общото поклонение на гроба на Св. Кирил, в присъствието на премиерите на двете страни”, заявяват организаторите на протеста.

„Зад гърба на патриарха направиха комплот, тайните служи трябва да се задействат. Да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси. Това е под чужд диктат. Надявам се да се сезират специалните служби”, заяви по време на протеста д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет”, цитиран от БГНЕС.

Той добави искането на протестиращите патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май.

Варбевски припомни, че преди шест месеца фондация „Българска памет” отново бе пред сградата на Синодалната палата, но в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Шест месеца по-късно, при положение, че беше обещано, няма никакво движение. Огромно разочарование от решението на Светия Синод, каза Врабевски.

Според журналиста от БНТ Горан Благоев решението от 14 май е противоречиво.

„И то за съжаление раздели Синода. От друга страна това решение все пак показва, че поне петима митрополити в този Синод имат и отговорност пред Бога, и отговорност пред националните интереси и мисля, че тези хора заслужават адмирации. Имената им е хубаво да се знаят - Николай Пловдивски, Киприан Старозагорски, Григорий Търновски, Игнатий Плевенски, Йоаникий Сливенски. Това са хората, които бяха категорично за продължаване на контактите с Македонската църква. За съжаление другите 8 митрополити трябва да отговарят и пред Бога, и пред съвестта си защо взеха това решение”, посочи Благоев.

Според него това решение на мнозинството взривява каквито и да е било възможности за по-нататъшен нормален контакт с македонската архиепископия. „Ние, според мен, се отказахме тотално от позицията си на църква майка”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България