Протест срещу отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места

Неделя бе вторият пореден ден на протести в София срещу отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Шествие под надслов "Водете ни напред, а не назад" премина от езерото Ариана до Министерския съвет, като включилите се в него вървяха на заден ход.

По този начин протестиращите показаха, че предлаганите изменения в Закона за здравето ни връщат няколко години назад в дебата дали трябва да се пуши на обществени места, обясни Мариана Тодорова, съучредител на гражданско сдружение "Без дим".

В края на февруари депутати от ГЕРБ предложиха да се отмени тази точка в Закона за здравето с мотива, че сме в криза и че пълната забрана за пушене ще доведе до фалит на много малки заведения. Предложението, което е прието на първо четене, разрешава на собствениците на заведения с площ до 100 квадратни метра да избират сами дали да въведат пълна забрана за пушене, а при заведения над 100 квадратни метра се предлага да се обособи зона с добра вентилация за непушачи и да има зона за пушачи.

Това реално ни връща назад към старата ситуация, заяви Мариана Тодорова.

Ние искаме ясна идея накъде ни води това правителство - в Европа, или към страни от Третия свят, допълни тя. Протестиращите настояват да се спази първоначалният вид на закона за пълна забрана на пушенето на обществени и закрити места.

Споделяне

Още от България