Протест срещу повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор (Видео)

В София се проведе протестно шествие срещу повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Шествието под наслов "Да спасим Правосъдието от олигархията!" тръгна от Съдебната палата и стигна до Президентството, където ораторите и гражданите поздравиха държавния глава Румен Радев за смелостта му да не подпише първото решение на Висшия съдебен съвет за избора на нов главен прокурор. Сега, след като ВСС прегласува избора си, протестиращите призоваха президента да не подписва указ за назначението му, а да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на процедурата за избор на т.нра. "трима големи" в съдебната система.

Протестът бе организиран от Инициативата "Правосъдие за всеки", към която се присъединиха БОЕЦ и "Зелен Младост".

Гражданите поздравиха четиримата членове на ВСС, които гласуваха против избирането на единствения кандидат за главен прокурор. По адрес на останалите 20 членове на ВСС, утвърдили Гешев, се чуха мощни възгласи "Оставка" и "Мафия".

Протестиращите заявиха също, че когато се говори за Гешев, трябва да се постави и въпросът кой е Делян Пеевски – депутатът от ДПС, когото водещият разследването по делото "КТБ" Иван Гешев не сметна за нужно да разпита дори като свидетел.

Протестиращите говориха и за друга актуална тема – разкопаването и добива на чакъл от река Вит.

На протеста пристигна Мая Манолова -  бивш омбудсман и кандидат за кмет на София, както и друг кандидат за кмет на столицата -  Борис Бонев.

Повторният избор на Иван Гешев за главен прокурор се състоя в петък, а в момента се очаква какъв ход ще предприеме държавният глава.

Според "Правосъдие за всеки", както и независими юристи и анализатори, има основание този процедура да бъде разтълкувана от Конституционния съд, а това пък дава възможност на президента да не бърза с подписването.

В случай, че Конституционния съд не допусне искането на президента, те предлагат да бъде отворена темата за реформата в прокуратурата. 

По-рано в понеделник Иван Гешев омаловажи протестите срещу избора му.

"Ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага законите, т.е. един кръг от хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е около тях - икономически, политически, просто са против този избор, против тази процедура, и против прокуратурата. Ето това е цялата работа", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?