Протест срещу присъда за български пилот в Гърция

Съюзът на транспортните синдикати организира в сряда едночасов протест пред посолството на Гърция срещу присъдата от 123 години затвор за българския пилот Янко Стоименов за самолетната катастрофа край Атина на 14 август 2005 година.

Според синдиката присъдата е несправедлива и капитан Янко Стоименов няма вина за катастрофата, за която е бил обвинен. "С тази демонстрация Съюзът на транспортните синдикати в България категорично изразява своето несъгласие с криминализирането на авиационните произшествия и начина, по който тази практика се налага, както в случая с полет 522 от 2005 г. на кипърската компания ”Хелиос”, когато главен пилот на компанията е българинът Янко Стоименов", се казва в съобщение на синдиката. 

Стоименов е оправдан на две инстанции по наказателен процес по този случай в Кипър през 2009 г. През април 2010 обаче в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения като присъдата в Кипър не е взета предвид.  Проведеният в Атина процес приключва в рамките на 3 месеца, а присъдата е 123 години затвор, 10 от които ефективно.

От синдиката поставят в сряда началото на кампания за защита на пилота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?