Протест срещу социално слаби "паразити" в Горна Оряховица

Сн. БНР

Повече от 200 жители на Горна Оряховица протестираха в сряда сутринта срещу намерението на местната власт да направи блок с 30 жилища за социално слаби. Според хората там щели да бъдат настанени "паразити" и "маргинали", което може да доведе до увеличаване на престъпността.

Участници в протеста обясниха, че не са срещу жилищата за социално слаби, но се опасявали, че там ще бъдат настанени безработни представители на малцинствата и не искали това да се прави на техен гръб.

Кметът Добромир Добрев заяви, че опасенията на хората от повишаване на престъпността са неоснователни.

Социалните жилища трябва да бъдат направени с близо 3 милиона лева европейско финансиране. Обитателите на бъдещия нов блок ще се настаняват там временно - за срок от три години. Право на общинско жилище трябва да имат социално слаби и уязвими хора. Жителите на квартала, в който трябва да се намира блокът, не са съгласни.

Кметът на Горна Оряховица не излезе пред протестиращите. Социалните жилища са услуга, от която жителите на Горна Оряховица имат нужда, заяви той пред БНР.

Според него идеята е в общинските жилища да се настаняват хора, които от поне година живеят в града. Децата им трябва да ходят на училище или детска градина. Ако обитателите са без работа, ще се работи с тях, за да си намерят такава. Обитателите на блока ще губят правото да живеят в него, ако откажат работа или спрат децата си от училище.

Инициативен комитет събра протестна подписка, в която се включиха над 2800 граждани.

Споделяне

Още от България