Протест срещу спа комплекс край дома на Ванга в Рупите

Протест срещу спа комплекс край дома на Ванга в Рупите

Изграждането на спа комплекс, близо до дома на баба Ванга в Рупите, предизвика обществено недоволство. Местните се оплакаха, че строежът ще унищожи минералните извори, наречени в района гьоловете, и те ще изчезнат. Те са създали "Фейсбук" страницата "Спаси Рупите", която вече има 22 000 последователи.

Протестиращите заявиха пред националните телевизии, че са разбрали за строителството на спа комплекса, едва когато имотът е бил ограден.

Няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните пред бТВ. По думите ѝ дебитът на водата няма да е достатъчен, което означава, че естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги и птици. 

Главният архитект на Петрич Владимир Митрев твърди, че всичко е законно, а инвеститорът е спазил изискванията. Строежът няма да е върху изворите, подробният устройствен план е съгласуван със всички институции, каза Митрев. Той посочи, че не може да спре строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания.

Според главния архитект на Петрич хората пак ще могат да ползват изворите, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване. 

Недоволни граждани обаче контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от тях.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, обясни, че сега лековитата вода не се използва правилно и се оттича в река Струма. Проектът на клиента му щял да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости. 

Кметът на Рупите Георги Атанасов заяви, че няма получени жалби срещу строежа. 

Гражданите отговориха, че са били в неведение за инвеститорския интерес. Въпреки че той е заявен преди две години, те разбрали едва, когато имотът бил ограден за строителство.

Споделяне
Още от България