Протест срещу спа комплекс край дома на Ванга в Рупите

Протест срещу спа комплекс край дома на Ванга в Рупите

Изграждането на спа комплекс, близо до дома на баба Ванга в Рупите, предизвика обществено недоволство. Местните се оплакаха, че строежът ще унищожи минералните извори, наречени в района гьоловете, и те ще изчезнат. Те са създали "Фейсбук" страницата "Спаси Рупите", която вече има 22 000 последователи.

Протестиращите заявиха пред националните телевизии, че са разбрали за строителството на спа комплекса, едва когато имотът е бил ограден.

Няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните пред бТВ. По думите ѝ дебитът на водата няма да е достатъчен, което означава, че естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги и птици. 

Главният архитект на Петрич Владимир Митрев твърди, че всичко е законно, а инвеститорът е спазил изискванията. Строежът няма да е върху изворите, подробният устройствен план е съгласуван със всички институции, каза Митрев. Той посочи, че не може да спре строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания.

Според главния архитект на Петрич хората пак ще могат да ползват изворите, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване. 

Недоволни граждани обаче контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от тях.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, обясни, че сега лековитата вода не се използва правилно и се оттича в река Струма. Проектът на клиента му щял да оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости. 

Кметът на Рупите Георги Атанасов заяви, че няма получени жалби срещу строежа. 

Гражданите отговориха, че са били в неведение за инвеститорския интерес. Въпреки че той е заявен преди две години, те разбрали едва, когато имотът бил ограден за строителство.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?