"Долу ръцете от Витоша!"

Протест срещу "Цеко офшоркозавър Рекс" посрещна депутатите на работа

Няколкостотин души заклеймиха предстоящите поправки в Закона за горите

Oколо 300 природолюбители, планинари и почитатели на зимните спортове посрещнаха в сряда депутатите с масов протест срещу готвените от правителството промени в Закона за горите, облагодетелстващи интересите на собственика на лифтовете на Витоша – "Витоша ски".

 

Демонстрацията премина изключително спокойно, като повечето присъстващи се ограничиха само с гневно обсъждане на плановете на бизнесмена и шеф на ски федерацията Цеко Минев за разширяване на ски зоната на Витоша и с мълчаливо носене на плакати и транспаранти, осмиващи фирмата, която безпрецедентно спря съоръженията тази година, за да принуди управляващите да прокарат текстове в закона, улесняващи изсичането на гори и унищожаването на каменни реки.

 

Сред най-колоритните творения на протестиращите бе голяма табела, изобразяваща главата на най-опасния хищник, известен на науката – тиранозавър Рекс, прекръстен тематично на "Цеко офшоркозавър Рекс". През последните няколко седмици в редица блогове, социални мрежи и медии се появиха информации, че зад "Витоша ски" и "Юлен" (концесионер на Банско) стоят офшорни компании с неизвестен капитал.

 

Някои от хората демонстративно бяха донесли сноубордове и ски, за да покажат, че въпреки страстта си не са склонни да жертват природата, за да имат на разположение по-голям и луксозен курорт. Протестът продължи около два часа, като повечето телевизии бяха изпратили екипи, които да го отразят.

 

Демонстрантите се бяха събрали в карето около паметника "Цар Освободител", а строените пред тях двайсетина полицаи не им позволяваха да се приближават до сградата на Народното събрание (НС). Събитието се размина без обичайните за протестни събирания на това място цинични скандирания и освирквания на депутатите.

 

Вместо това любителите на Витоша се забавляваха с изпълненията на няколко момичета и момчета, които танцуваха и свиреха на тарамбуки и тъпани. Много от присъстващите бяха дошли с децата си, а някои и с кучетата си. Над 2000 души наброява групата във "Фейсбук" срещу поправките в Закона за горите, а над 1000 подкрепяха протеста.

 

Традиционно за практиката на народните представители това е поредният протест, който не успя по никакъв начин да привлече вниманието им. Някои от хората на площада се шегуваха, че в парламента се стряскат от общественото недоволство само тогава, когато то се материализира пред прозорците им под формата на масови безредици.

Тази седмица предстои законопроектът да бъде обсъден в няколко парламентарни комисии, сред които земеделската, регионалната и правната. Във вторник новите текстове бяха подложени на формално обществено обсъждане в НС, като бяха подкрепени от всички министри в кабинета "Борисов" и от кметовете, на чиято територия има природни паркове. Най-настоятелни бяха министрите на екологията, земеделието и спорта Нона Караджова, Мирослав Найденов и Свилен Нейков, които разпалено защитиха каузата на Цеко Минев.

Ако поправките в Закона за горите бъдат приети от парламента редица неправителствени организации се опасяват, че фирми като "Юлен" и "Витоша ски" ще бъдат допълнително стимулирани да строят незаконно ски съоръжения в Пирин, Витоша, Рила, Стара планина и Родопите, унищожавайки биоразнообразието в планините.

Първоначално шефът на земеделската комисия в НС Десислава Танева (ГЕРБ) реагира бурно на хватката на "Витоша ски" да преустанови дейността си, докато не бъде променен закона, като обяви, че това е чист рекет. Впоследствие обаче гласът на Танева заглъхна, а земеделското министерство скорострелно представи предложение, изцяло съобразено с интересите на Цеко Минев. Парламентът прие изцяло нов Закон за горите през март 2011 г., като тогава еколозите надделяха и от крайния вариант отпаднаха идеите, които сега се прокарват наново.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?