Протест срещу уволнение на "неудобни" шефове на природни паркове

Протест срещу уволнение на "неудобни" шефове на природни паркове

Екоактивисти излязоха на пореден протест в петък, този път по повод информации, че се готви уволнението на директорите на три природни парка – Витоша, Странджа и Врачански Балкан.

Природозащитниците блокираха с жива верига кръстовището при паметника на Патриарх Евтимий, известен като Попа. Малко след това бе блокирано и кръстовището на ул."Раковски" и ул."Граф Игнатиев".

Според екоактивистите Стефан Юруков, директорът на Държавна агенция по горите (ДАГ), на чието подчинение са дирекциите на природните паркове, е издал и подписал заповеди за уволнение на Тома Белев (ПП "Витоша"), Стефан Златаров (ПП "Странджа") и Николай Ненчев (ПП "Врачански Балкан").

Според тях това са единствените директори на природни паркове, които не допускат инвеститори да унищожават природата в планинските райони, а уволнението им е резултат от натиска на кметове от ДПС и БСП.

Издадена е заповед за уволнението само на Белев, за другите двама директори са издадени заповеди за комплексна проверка в двата парка, според неофициална информация от ДАГ.

Самият Юруков не отговаря на мобилния си телефон и според някои съобщения е заминал за Азербайджан заедно със съпартиеца си от БСП Васил Калинов, назначен за посланик там.

Природозащитниците са се опитали да потърсят подкрепа от вицепремиера Меглена Плугчиева, бивш зам.-министър на земеделието, отговаряща за горите, която обаче не успяла да получи точен отговор от Юруков.

Шефът на ДАГ твърдял, че решението за отстраняване на директорите било "съгласувано на най-високо партийно ниво" и има намерение да го изпълни.

За нас липсват разбираеми професионални мотиви за едновременното им освобождаване, се казва в позиция на сдружението "Зелени Балкани".

От друга страна, известен ни е натискът на офшорни, туристически и строителни фирми, които имат намерение да усвояват ресурси в тези паркове и да ги застрояват.

Предвид сериозния професионален опит и чистото професионално минало на тези колеги, единственото обяснение за освобождаването им е опит да се обезглави 1/3 от системата на българските защитени територии с цел усвояването им за частни интереси и застрояването им, казват от "Зелени Балкани".

Според еколозите тримата директори са посочвали в докладни до прекия си началник големи злоупотреби и невнасяне на дължими държавни такси в бюджета от споменатите туристически, строителни и офшорни фирми. Връзката между това и уволнението им е ясна, твърдят природозащитниците.

Възприемаме опита за тяхното уволняване също и като опит за прикриване на злоупотреби в особено големи мащаби, допълват от "Зелени Балкани".

Природозащтинците категорично се противопоставят срещу опитите на някои държавни чиновници в ДАГ, с освобождаването на трима от най-авторитетните директори на природни паркове да "отворят широко вратата" за "инвеститори” и да поощрят унищожаването на биоразнообразието и природата на Витоша, Странджа и Врачански Балкан.

Споделяне

Още по темата

Още от България