Протест срещу забраната за пушене на закрито

Здравният министър е против да се харчат пари за референдум по въпроса

Стотици противници на пълната забрана за пушене на закрито, сред които известни личности и ресторантьори, излязоха в петък на протест пред парламента и поискаха либерализиране на режима. Протестиращите издигнаха плакати “Имаме право да имаме право!”, “Не на забраната за пушене”, “Убийци на бизнес”, “Избор за всеки”.

 

Режисьорът Андрей Слабаков, който е и председател на Националната асоциация на свободните - Свободен избор, организирала протеста, заяви, че забраната няма връзка със здравеопазването, каквито доводи се представят. “Миналата година от акцизи от цигари сме помогнали на държавата с 1,8 млрд. лв. Това е с 300 млн. лв. повече, от преди забраната... За последните 3 месеца са съкратени 30 хиляди души от ресторантьорския бизнес, а до края на месец февруари ще бъдат 100 хиляди“, каза той.

 

Слабаков заяви, че протестиращите са против референдум за пушенето на закрито, защото въпросът ще бъде манипулиран. “Късно е либе за китка, да го бяха направили преди да влезе закона", коментира той. Освен това според него въпросът ще е: “за“ и “против“ тютюнопушенето. "Всички ние сме против, ние не сме навсякъде да се пуши, а да се върне положението, в което има някакви зали за пушачи и непушачи", посочи той. Слабаков посочи, че истинският референдум ще е лятото и протестиращите ще подкрепят тези, които гарантират свободата на “болшинството от граждани“.

 

По-рано срещу референдум за пушенето, какъвто предлагат от СДС, се обяви и здравният министър Десислава Атанасова, която обаче е твърдо против забраната за пушене на закрито да отпадне.

“Всяка политическа партия има право да заявява, че ще прави референдум по определена тема. Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване”, коментира Атанасова инициативата на СДС за провеждането на референдум по въпроса.

“Не следва да подкрепяме рисков фактор, какъвто е тютюнопушенето, който води до увеличаване на онкологичните заболявания и в същото време да усвояваме 147 млн. лева по средносрочната рамкова програма за закупуване на апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания“, каза още Атанасова.

На протеста в качеството си на гражданин бе и вицепрезидентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов. “На мен ми се иска всички да имат права и тези, които плащаме през акцизи половината бюджет на тази държава, да не бъдем подритвани на студа, на жегата, на каквото и да е било по улиците и да се издевателства над нас“, каза той. Манолов смята, че един референдум по темата е наложителен.

 

На протеста пред парламента присъстваха и представители на ресторантьорите.

“Нашият основен проблем не е кризата, нито тютюнопушенето, а демографската криза“, каза Атанас Димитров, председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София. “На нас ни отнеха правото да работим свободно, отнеха ни правото да пушим тютюна, който произвеждат. Искаме политиците да ни обърнат внимание“, заяви той.

Сред протестиращите имаше и политици – депутатът от БСП Корнелия Нинова, която заяви, че предложенията за промяна в закона ще се гледат от народните представители и тя ще подкрепи варианта, в който в заведенията има обособени зони за пушене.

По-рано в парламента председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че въпросът ще бъде разглеждан в пленарна зала. “Законопроектът за промяна на закона за здравето мина на първо четене в комисията по здравеопазване и икономическа комисия, докладите са в Народното събрание, би следвало пленарна зала да разгледа този законопроект. В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни Дариткова.

По темата се изказа и зам.-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев от ГЕРБ, който по примера на премиера Бойко Борисов също вече има “лична социология“. “Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, заяви той.

“Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема. Нормално е да се даде шанс на всяка една такава промяна поне още 5 - 6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие и тогава, ако се наложи, може да се направи ново преразглеждане, заяви Червенкондев.

Споделяне

Още по темата

Още от България