Протест "Томатина" назрява пред парламента

Протест, наречен "Доматена революция", събира недоволни от властта след 17 часа в съботния ден пред парламента. За събитието, организирано в социалната мрежа Фейсбук, до петък участие бяха потвърдили над 1500 души.

Протестът е в знак на солидарност с поета Николай Колев-Босия, който беше арестуван във вторник заради хвърлен домат по сградата на Народното събрание. Над 40 служители на реда се опитаха да респектират поета да не замеря сградата на законодателите с домати, но след един "изстрел" от негова страна той бе задържам.

Седмица преди акцията той уведомява за нея и иска от правителството, Народното събрание, президента, Висшия съдебен съвет, БНТ и БНР отговор. Поетът уточнява, че ако не го получи, ще хвърли домат срещу всяка една от институциите.

"Протест срещу 23-те години безумия! Само една Томатина ще ги оправи", е записано на страницата на "Доматената революция" в социалната мрежа във Фейсбук.

"На 20-ти ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите", е призивът в страницата на събитието.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?