Протест в библиотеки и музеи за по-високи заплати

Служителите искат 50% ръст на възнагражденията, държавата обмисля минимално увеличение и то не за всички

Музейни работници излязоха на национален протест във вторник с искане за увеличаване на възнагражденията им, които са близки до минималната заплата и са едни от най-ниските в страната. Протестиращите настояват за 50% ръст на заплатите си или по около 200 лева над сегашните им възнаграждения, но искането им едва ли ще бъде изпълнено.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи след среща със синдикатите на музейните работници, че може да се потърсят възможности между първото и второто четене на бюджета да се намерят"малко пари само и единствено за възнагражденията на централните институции". Така на увеличение не могат да се надяват служители в регионалните музеи и библиотеки.

“Без да искам да противопоставям едни сфери на други, трябва да кажа, че при тази бюджетна процедура бяха отделени известни средства за заплати за социалните работници“, коментира Стоянова.

"Разговорът ни не беше особено оптимистичен. В резюме - пари няма, всички искат, ние какво да направим", заяви пред журналисти на излизане от сградата на парламента Ралица Русева, главен уредник в Националната художествена галерия.

По данни на синдикатите около 80% от служителите на музеи, галерии и библиотеки участват в националния протест. Близо 3000 са работещите в музеите и галериите и малко над 1600 – в библиотеките, като според синдикалните изчисления за повишаването на заплатите са необходими 25-26 милиона лева.

Към настоящия момент началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен е 400 лв. и от януари трябва да бъде увеличена с 20 лева, за да се изравни с минималната заплата за страната. От 400 до 450 лева получават повечето от уредниците и реставраторите с над 20 години стаж в музеите и галериите. В библиотеките началната заплата на библиотечен специалист е 420 лв., която от 2016 г. се изравнява с минималната. От 450 до 550 лева получават повечето библиотечни специалисти, които имат над 20 години трудов стаж.

В София недоволните излязоха пред сградата на парламента и внесоха протестна декларация до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В демонстрацията участват и служителите на Националния исторически музей (НИМ), които организираха “символичен арест“ на директора си Божидар Димитров с белезници от от VI век, открити в ранносредновековната крепост край Якоруда.

Самият НИМ бе огласян от патриотични песни и маршове, а служителите носиха ленти на реверите си и издигнаха лозунги и плакати със своите искания.

“Освен чисто финансовия мотив, искам българите да знаят, че ние не плачем за пари, не подлагаме ръчичка, а ние искаме да започнат едни дълбоки реформи в сферата на музейното дело, но не така на парче, а едни реални реформи, и първата стъпка е хората да получат средства, за да могат да живеят достойно, след което да седнем и да водим сериозни разговори, но разговори с хора, които са вътре в системата“, коментираха музейни работници пред БНР.

Пред Столичната библиотека се проведе протест “Ден на гнева“ с голямо литературно четене на писатели, приятели на библиотеката, сред които проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др.

Повечето музеи и галерии в София работиха безплатно за всички посетители.

В Пловдив пред Народната библиотека "Ив. Вазов" над 100 служители излязоха в обедната си почивка с любима своя книга. По-рано през деня пред областната управа протести имаше и на десетки служители от читалищата в областта.

В Бургас близо 150 служители на музеи, библиотеки и читалища от цялата област изразиха недоволство от ниското заплащане на труда им. Протестиращите издигнаха транспарант с въпрос "Докога ще бъдем оценявани за жълти стотинки" и надписи "Искаме достойни заплати за достойния ни труд", "Не ни унижавайте с минимално заплащане". Те преминаха от централния площад до сградата на Областната управа. Работещите в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна също се включиха в т. нар. "Ден на недоволството". Те коментираха, че не става дума само за заплати, които от години не са актуализирани, а за това, че недофинансирането води до заплаха за опазването на движимото и недвижимо културно наследство. В подкрепа на библиотекарите, с лентички "Аз протестирам", излязоха и служителите от Градската художествена галерия, музеите и Театрално-музикалния продуцентски център.

Музейните служители в Благоевград се включиха в националния протест като излязоха във фоайето на историческия музей и широко отвориха входната врата за посетители.

Регионалният исторически музей в Ловеч в знак на недоволство пускаше посетителите си безплатно.

В Стара Загора музейни и библиотечни работници, а също и представители на операта и на Художествената галерия, настояха пред сградата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески“ за законови поправки и отделянето на 1% от БВП за култура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?