Протест в Будапеща призова Орбан да съхрани отношенията със Запада

Граждани зоват Меркел с плакати да ги "избави от лукавия"

Протест в Будапеща призова Орбан да съхрани отношенията със Запада

Няколко хиляди души проведоха демонстрация пред унгарския парламент в неделя с призив към министър-председателя Виктор Орбан да съхрани отношенията със Запада, предаде агенция Ройтерс. Митингът бе планиран преди визитата в Будапеща на германския канцлер Ангела Меркел.

Западът наблюдава с нарастваща тревога действията на Орбан, чийто дясонцентристка партия "Фидес" сближава отношенията с Русия въпреки ескалацията на конфликта в Украйна. Две седмици след Меркел, в Будапеща ще пристигне и руският президент Владимир Путин.

Протестиращите носеха плакати и скандираха лозунги за оставане на Унгария в Европейския съюз, далеч от орбитата на Кремъл, както и искания за оставката на Орбан, обвиняван за ограничаване на демократичните свободи, поощряване на корупцията и дипломатически конфликт със Запада.

"Не ни харесва управляема демокрация, тип диктатура, каквато Путин построи в Русия. А това е посоката, в която върви Обран. Европейските политици гледат настрани и те могат да правят това, тъй като на техните избиратели им е все едно. Ние се стараем да променим това", казва Йозеф Брук, един от протестиращите.

"Фидес" изгуби значителна част от популярността си в последните месеци, но благодарение на слабата опозиция Орбан продължава да контролира страната и партията. До 2018 г. той не е заплашен от нови парламентарни избори.

Протестиращите държаха няколко плакати, изписани на немски, с които се обръщат директно към Меркел. Един от тях гласеше: "Нашата Ангел! Моля, избави ни от лукавия! Ние искаме да останем граждани на ЕС!"

Гражданинът, който държеше този плакат, коментира: "Ние и германците сме братя тук, в Европа. Аз очаквам тя да каже на Орбан да отстъпи, да върви по европейския път...Това неуважение към либералните свободи му докара прякора "малкия Путин" не само в Европа, но и даже в Унгария".

Друг плакат гласеше "Merkel yes Pitin nyet" ("Да" на Меркел, "не" на Путин с руско "нет", изписано на латиница -бел.ред.).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа